Ulla Suokko: Varje barn förtjänar en chans

Blogg

Jag är tacksam över att ha fått möjligheten att lära känna barnen i skolan och trädgården på landsbygden nära Limatambo, Cusco. Många av barnen bor långt från skolan och har en skolväg på en eller två timmar till fots. Majoriteten av föräldrarna är jordbrukare och nästan alla elever är tvåspråkiga, då de talar quechua och spanska.

Då man korsar skolgården stöter man på det arkeologiska centret Tarawasi, en helig offerplats för inkaindianerna. I trakten går även den kända Qhapaq Ñan, en av inkaindianernas kungliga vägar. Det finns en känslighet hos barnen och de är mycket ivriga att lära sig och lyssna. I en av klasserna där alla elever talar quechua, kunde jag samtala med dem på quechua (eftersom jag håller på att lära mig språket) samt om den andiska världsbilden och likheterna mellan denna och bandet till naturen i Finland.

Jag noterade att det inte finns andra böcker än skolböcker i biblioteket. Efter denna upptäckt kommer jag att planera en kampanj för donationer av böcker till skolbiblioteket. Hur ska jag kunna tala om vikten av att läsa om det inte finns böcker!

Dessa barn har även lärt mig om livet genom sin nyfikenhet, oskyldighet och genuina närvaro. Tack till Finlandsinstitutet i Madrid för att ha möjliggjort detta möte.

[gdl_gallery title=”ulla-suokko-peru” width=”215″ height=”140″ ]