Ulla Suokko: Jokainen lapsi ansaitsee mahdollisuuden

Blogi

Olen kiitollinen, että sain tutustua näihin lapsiin Cuscossa lähellä Limatamboa sijaitsevassa kyläkoulussa ja sen puutarhassa. Monet lapsista tulevat kouluun kaukaa, ja heidän koulumatkansa kävellen kestää tunnista kahteen tuntiin. Suurin osa lasten vanhemmista on maanviljelijöitä, ja lähes kaikki oppilaat ovat ketšuankielisiä sekä espanjankielisiä.

Koulun pihan toisella puolella on arkeologinen keskus Tarawasi, joka on inkojen pyhä seremoniapaikka. Tällä alueella kulkee myös kuuluisa Qhapaq Ñan, inkojen päätie. Nämä lapset ovat herkkiä sekä innokkaita oppimaan ja kuuntelemaan. Yhden täysin ketšuankielisen luokan kanssa pystyin puhumaan hieman, koska opiskelen ketšuaa. Lisäksi keskustelimme myös Andien alueella vallitsevasta maailmankuvasta sekä samankaltaisuuksista sen ja Suomen luonnon välillä.

Huomasin, että kirjastossa on vain oppikirjoja. Aion suunnitella koululle kirjojen lahjoituskampanjan. Miten voin puhua lukemisen tärkeydestä, jos kirjoja ei ole!

Oman uteliaisuutensa, viattomuutensa ja aitoutensa kautta nämä lapset ovat myös opettaneet minua. Kiitos Suomen Madridin-Instituutille, joka mahdollisti tämän kohtaamisen.

[gdl_gallery title=”ulla-suokko-peru” width=”215″ height=”140″ ]