Puerta de Europa

Den 1 februari klockan 19:30 öppnar Finlandsinstitutet i Madrid utställningssäsongen med Totte Mannes utställning av tavlor Puerta de Europa. I utställningen kan betraktaren beundra de exakta pensendragen och hypnotiserande mönstren i verken med bakgrund i flyktingkrisen.

“Europa blir mer stängt för varje dag och för att komma till Europa måste flyktingarna gå genom många nät och klättra över många murar. Dessa hinder på vägen är representerade i mina verk.”, säger Mannes.

Detta tema uttrycks speciellt klart i konsnärens favoritverk, Europa 2, där näten kan ses i både bak- och förgrunden. I kontrast kan man se den mångkulturella och –religiösa mångfalden flyktingarna för med sig i de ekumeniska verken i utställningen.

Totte Mannes är en finländsk konstnär som varit verksam och bosatti Spanien under många år. Hennes verk har ställts ut världen runt på otaliga gallerier. Frågan är varifrån inspirationen för en så lång karriär härstammar.

“Som konstnär måste man alltid återupfinna sig själv. Efter att ha målat ett vist tema under en tid tröttnar jag och måste hitta på ett nytt tema. Denna process är mycket tung, men jag har alltid ett tema bakom mina verk och det kommer alltid nya idéer.”

Utställningen Puerta de Europa kan besökas till och med den 9 mars och inträde är fritt för alla. Efter Madrid reser utställningen vidare till konstnärens hemstad Vasa och senare till Helsingfors.

Totte Mannes: Puerta de Europa
Finlandsinstitutet i Madrid
Calle de Caracas 23
28010 Madrid
Vernissage: 1 februari 2018, klockan 19:30
Öppen: 1.2-9.3.2018, veckodagar klockan 10:00-18:00
Video

Meny