Puerta de Europa

1. päivä helmikuuta kello 19.30 Suomen Madridin-instituutti avaa Totte Manneksen Puerta de Europa -näyttelyn galleriatilassaan. Teokset, joissa katse kiinnittyy tarkkoihin siveltimenvetoihin ja hypnotisoiviin kuvioihin, käsittelevät pakolaiskriisiä.

”Eurooppa on joka päivä suljetumpi, ja sinne päästäkseen pakolaisen on mentävä monien verkkojen läpi ja ylitettävä monta muuria. Nämä esteet ovat edustettuina teoksissani”, sanoo Mannes.

Tämä teema näkyy erityisen selkeästi taiteilijan lempiteoksessa Europa 2, jossa verkot näkyvät sekä etu- että taka-alalla. Kontrastina toimivat ekumeeniset teokset, joissa on esillä pakolaisten Eurooppaan tuoma kulttuurinen ja uskonnollinen rikkaus.

Totte Mannes on Madridissa pitkään asunut ja työskennellyt suomalainen taiteilija. Hänen teoksensa ovat olleet esillä ympäri maailmaa lukemattomissa gallerioissa. Herää kysymys, mistä hän ammentaa luovuuttaan näin pitkällä uralla.

“Taiteilijana on aina pakko uusia itseään. Kun olen maalannut yhtä teemaa tietyn ajan, kyllästyn, ja sitten on pakko keksiä jotain uutta. Tämä prosessi on rankka, mutta aina ideoita syntyy ja maalauksissani on aina jokin teema taustalla.”

Puerta de Europa -näyttelyyn, joka on esillä 9. maaliskuuta asti, on vapaa pääsy. Madridin jälkeen näyttely jatkaa taiteilijan kotikaupunkiin Vaasaan ja myöhemmin Helsinkiin.

Totte Mannes: Puerta de Europa
Suomen Madridin-instituutti
Calle de Caracas, 23
28010 Madrid
Avajaiset: 1. helmikuuta 2018, klo 19.30
Avoinna: 1.2.–9.3.2018, arkipäivisin 10.00 –18.00
Video

Valikko