Poesi mellan kulturer

marina arrate kansiFinlandsinstitutet i Madrid ordnar en poesiafton den 27 maj för att presentera två verk: för det första, den nya tvåspråkiga finsk-spanska utgåvan av den chilenska poeten Marina Arrates samlingar Máscara negra och El libro del Componedor, på finska Mustanaamio och Kokoaja. För det andra den unga spanska poeten Ariadna G. Garcías diktsamling La Guerra de Invierno (Vinterkriget), som inspirerats av hennes vistelse i Finland. Bägge poeter är på plats för att samtala med publiken om hur deras poesi bildar band mellan kulturer.

Erotik och död
Erotik och död vävs samman och glider isär genom Marina Arrates verk. Hennes poesi är erotisk, eldig, feminin och sensuell, och även om den är mycket visuell är den psykiska dimensionen ständigt närvarande. Kvinnans roll är ett av de viktigaste temana i dikterna. Marina Arrates poesi karakteriseras av ett metaforiskt språk kring djur, exotiska blommor och kroppslighet och en stark naturnärhet. Dikternas är vackra på ett närmast tidlöst, klassiskt sätt.

Marina Arrate föddes i Osorno, Chile, år 1957 och har en lång karriär och nästan tio publicerade verk bakom sig. Hennes dikter har dessutom ingått i ett flertal antologier över chilensk och sydamerikansk poesi. Den tvåspråkiga publikationen som nu presenteras har översatts till finska av Auli Leskinen, direktör för Finlandsinstitutet i Madrid.

Frid och ro
Efter en resa till Finland skrev spanska Ariadna G. García diktsamlingen La Guerra de Invierno (Vinterkriget), som helt och hållet tillägnas det nordliga landet och som år 2013 belönades med det internationella poesipriset Miguel Hernández-Comunidad Valenciana. Ariadna G. García inspireras av städer, landskap, landsvägar och historiska händelser och en del av hennes strofer har likheter med haiku-dikter.

Samlingens titel är överraskande eftersom dess dikter inte är episka och historiskt anspråksfulla, utan fridsamt rofyllda; precis som den finska vintern och dess sovande, avskalade natur inger de en känsla av lugn. Finland utgör landskapet för två kvinnors resa och för deras kärlek, en självklar, vardaglig kärlek utan dramatik.

Poesi mellan kulturer
27.5.2014 kl. 19
Máscara negra, El libro del Componedor – Marina Arrate
La Guerra de Invierno – Ariadna G. García
Finlandsinstitutet i Madrid
c/ Caracas, 23 – bajo
28010 Madrid