Galgo feliz

På jakt efter ett eget hem

På jakt efter ett eget hem (Buscando un hogar para siempre) berättar om tidigare hemlösa hundar adopterade till Finland. De har övergivits på gator, fält och hundgårdar över hela Europeiska unionen och Ryssland.

Det uppskattas finnas omkring 200 miljoner hemlösa hundar i hela världen. En hund, ett djur som ofta beskrivs vara människans bästa vän, är i många kulturer en engångsvara som glöms bort när den blir gammal eller värdelös för sin människa. Rescue-hundarna i bildserien har hittat sitt eget hem och sina människor. Porträtten presenterar de drag och lager av dem som ett tryggt och gott liv har fört fram. Varje hund är sin egen värdefulla personlighet med sina egna individuella berättelser, känslor och trauman.

På jakt efter eget hem utmanar tittare i alla åldrar att fundera över varför det finns hemlösa hundar i olika länder och vilka är orsakerna till hemlöshet? Varför ses denna djurart vara underordnad människan och vars storskaliga exploatering är tillåten? Vad kan jag göra för att hjälpa?

Den (finska) fotografen Heidi Strengell (f. 1986) har tagit magisterexamen från Högskolan för konst, design och arkitektur vid Aalto-universitetet i Finland. Strengell är specialiserad på porträttfotografering. Hon adopterade hunden Rapsu från Malaga år 2010. År 2014, som en hyllning till Rapsu åkte hon för att ta reda på sin hunds ursprung i Spanien, och har sedan dess fotograferat hemlösa hundar runt om i världen. På jakt efter eget hem är gjord till minne av Rapsu.

Utställningen har verkställts i samarbete med författaren Heli Mäenpää och är en del av boken Etsii omaa ihmistä. Utställningen har fått stöd av Centret för konstfrämjande (Taike) och den Finska kulturfonden (Suomen Kulttuurirahasto).

På jakt efter eget hem – Buscando un hogar para siempre
Heidi Strengell
Invigning: 4.11.2022 klockan 18-20, konstnären även närvarande

4.11.-22.12.2022
Instituto Iberoamericano de Finlandia
c/ san Agustín, 7 bajo
28014 Madrid

Hundfotografering: 22.11.2022