Galgo feliz

Etsii omaa ihmistä

Etsii omaa ihmistä (Buscando un hogar para siempre) kertoo Suomeen adoptoiduista entisistä kodittomista koirista. Heitä on hylätty kaduille, pelloille ja löytökoiratarhoille ympäri Euroopan unionia ja Venäjää.

Kodittomia koiria arvioidaan olevan koko maailmassa noin 200 miljoonaa. Koira, ihmisen parhaaksi ystäväkseen kesyttämä eläin, on monissa kulttuureissa kertakäyttöinen hyödyke, josta luovutaan hänen vanhetessaan tai muuttuessaan ihmiselleen turhaksi. Kuvasarjan rescuekoirat ovat löytäneet oman kotinsa ja ihmisensä. Muotokuvat esittelevät heistä niitä piirteitä ja kerroksia, joita turvallinen ja hyvä elämä on tuonut esiin. Jokainen koira on oma arvokas persoonansa, jolla on yksilölliset tarinansa, tunteensa ja traumansakin.

Etsii omaa ihmistä haastaa kaikenikäiset katsojat pohtimaan miksi eri maissa on kodittomia koiria ja mitä eri syitä kodittomuudelle on? Miksi tämä toislajinen eläin nähdään ihmistä alempiarvoisena olentona, jonka laajamittainen hyväksikäyttö on sallittua? Mitä itse voisin tehdä auttaakseni?

Valokuvataiteilija Heidi Strengell (s. 1986) on valmistunut taiteen maisteriksi Aalto-yliopiston taiteen ja suunnittelun korkeakoulusta Suomesta. Strengell on erikoistunut muotokuvaukseen. Hän adoptoi Rapsu-koiran Malagasta vuonna 2010. Kunnianosoituksena Rapsulle hän lähti selvittämään koiransa alkuperää Espanjaan vuonna 2014, ja on siitä lähtien kuvannut kodittomia koiria ympäri maailmaa. Etsii omaa ihmistä/Buscando un hogar para siempre -näyttely on kuvattu Rapsun muistolle.

Kuvasarja on kuvattu yhteistyössä kirjailija Heli Mäenpään kanssa ja on osa Etsii omaa ihmistä -tietokirjaa. Näyttelyä ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus ja Suomen Kulttuurirahasto.

Etsii omaa ihmistä
Heidi Strengell
Avajaiset: 4.11.2022 klo 18 – 20, taiteilija on tavattavissa avajaisissa
4.11-22.12.2022
Suomen Madridin-instituutti
Calle de San Agustín 7, katutaso
28014 Madrid

Kuvaussessio: 22.11.2022