Omakuva N.Y.T.

Sanni Sihvola

Finlandsinstitutet i Madrid förverkligar år 2017 ett utvecklingsprojekt i tre delar i Colombia. Projektet hör till evenemangen inom konstundervisning för Finlands 100-års jubileum för Finlandsinstitutet i Madrid, som upprätthålls av Iberoamerikanska stiftelsen. Projektet är finansierat av Finlands utrikesministerium. Två delar av projektet förverkligas i samarbete med organisationen för mental hälsa, FinFami Uusimaa ry. Syftet är att föra finländska experter till Colombia för att utbilda lokala aktörer.

Projektets lokala samarbetspart är Bogotas universitet Externado, som forskar i arbete inom mental hälsa och fredsarbete i före detta konfliktområden. Det första besöket ordnas med FinFami Uusimaa ry:s grupp Omakuva N.Y.T. i Bogota 15-29.5.2017. Colombia står för tillfället i centrum av världspolitiken tack vare sina sällsynta fredsprocesser, och Finlandsinstitutet i Madrid deltar i fredsarbetet genom konst och kultur. Kursen som ordnas i maj är en 32-timmars certifikatkurs. Utbildare är Sanni Sihvola, koreograf, samhällskonstnär och projektkoordinator.

Projektets andra del är på hösten 2017 tillsammans med FD Hannah Kaivovirta, samtidigt som Finlands ambassad i Bogota öppnas. Det tredje besöket sker i december 2017, återigen i samarbete med FinFami Uusimaa ry.

Till Finlandsinstitutet i Madrids verksamhetsområden hör de spansk- och portugisisktalande delarna av världen, och institutet har en permanent representant i åtta latinamerikanska länder. Netta Varga är institutets ombud i Colombia.