Omakuva NYT

Sanni Sihvola

Suomen Madridin-instituutti toteuttaa kolmivaiheisen kehitysyhteistyöhankkeen Kolumbiassa vuoden 2017 aikana. Hanke on Suomen ulkoministeriön rahoittama ja osa Iberialais-amerikkalaisen säätiön ylläpitämän Suomen Madridin-instituutin Suomi 100 -juhlavuoden taidekoulutustapahtumia. Hankkeen kaksi osaa toteutetaan yhteistyössä mielenterveysjärjestö FinFami Uusimaa ry:n kanssa. Sen tarkoituksena on viedä suomalaisia asiantuntijoita Kolumbiaan kurssittamaan ja luennoimaan sekä verkostoitumaan paikallisten toimijoiden kanssa.

Hankkeen paikallinen yhteistyökumppani on Bogotan Externado-yliopisto, jolla on käynnissä mielenterveys- ja rauhantyöhön liittyvä tutkimusprojekti entisillä konfliktialueilla. Ensimmäinen koulutusvierailu järjestetään Bogotassa 15.–29.5.2017, jolloin FinFami Uusimaa ry:n Omakuva N.Y.T. -ryhmämalli jalkautuu Kolumbiaan.

Kolumbia on tällä hetkellä läntisen maailmanpolitiikan keskiössä harvinaislaatuisen rauhanprosessinsa vuoksi, ja Suomen Madridin-instituutti haluaa olla mukana viemässä kolumbialaista yhteiskuntaa rauhan ja vakauden suuntaan taiteen ja kulttuurin keinoin. Omakuva N.Y.T on taidepraktiikoita soveltava kasvuryhmämalli, joka on tarkoitettu yli 50 vuotta kestäneen sisällissodan vaikutuksista kärsivien ihmisten tukemiseen.

Toukokuussa järjestettävä kurssi on 32 tunnin sertifikaattikoulutus, jonka kouluttajana toimii koreografi, yhteisötaiteilija ja projektikoordinaattori Sanni Sihvola. Hän on kehittänyt mallin yhdessä kollegansa, teatteripedagogi ja ryhmäterapeutti Ursula Hallaksen sekä suomalaisten yhteistyökumppaneiden kanssa. Taidetta hyvinvointityöhön soveltava ryhmämalli on suunnattu erityisesti nuorille, joiden elämään vaikuttaa joko oma tai lähipiirissä oleva huoli mielenterveydestä. Kolumbiassa koulutukseen osallistuvat eri organisaatioissa työskentelevät ammattilaiset, jotka voivat kurssin jälkeen soveltaa oppimaansa menetelmää työssään konfliktista kärsineissä maakunnissa.

Hankkeen toinen osa, FT Hannah Kaihovirran vierailu, ajoittuu syksylle 2017, jolloin Bogotaan avataan Suomen suurlähetystö. Kolmas koulutusvierailu yhteistyössä FinFami Uusimaa ry:n kanssa toteutuu joulukuussa 2017.