Maaria Märkälä: There are so many Ways to kiss the Earth

There are so many Ways to kiss the Earth -näyttely koostuu taidemaalari Maaria Märkälän (s. 1964) ateljeessa maalaamistaan tauluista. Ne ovat saaneet inspiraationsa Märkälän ulkona näkemistään maisemista, joista hän osaa rakentaa monikerroksellisia ja tunteita herättäviä maalauksia. Teoksissa maisemat eivät ole vain puiden ja taivaan kuvaamista, vaan herättävät eloon myös tilan, valon, värin, ilman ja lämmön luonnon ympärillä.

Märkälän vahvaotteiset maalaukset ovat lähellä ekspressionismia, mutta erona useihin ekspressionistien teoksiin Märkälän maalaukset eivät kuvaa negatiivisuutta, ahdistusta tai vääryyttä. Siitä kertoo jo näyttelyn nimikin: There are so many ways to kiss the Earth (On niin monta tapaa syleillä maailmaa).

Taide-lehden päätoimittaja Pessi Rautio on kirjoittanut Märkälän taiteesta muun muassa näin: ”Märkälä haluaa maalata, rakentaa päällimmäiseksi esiin hyvän, prosessin on päädyttävä johonkin toiveikkaaseen, happea täynnä olevaan, elämäntunteiseen, valonomaiseen, ehkä jopa siihen kauniiseen. Märkälälle maailmassa on kohteita, hyviä kohteita, joita kerta kaikkiaan on syytä kuvata maalaten, jo senkin takia, että niistä tulee niin hyviä maalauksia.”

Suomalainen kuvataiteilija Maaria Märkälä on opiskellut Suomessa Vapaassa Taidekoulussa sekä Pekka Halosen akatemiassa. Hänellä on ollut yksityis- ja yhteisnäyttelyitä laajalti Suomessa sekä muun muassa Saksassa, Portugalissa ja Brasiliassa. Märkälän teoksia on yksityiskokoelmissa ympäri maailmaa ja museoissa esimerkiksi Suomessa, Unkarissa ja Länsi-Siperiassa. Märkälä on työskennellyt myös pitkään Berliinissä, ja kaupungista haltioituminen voidaan osaltaan nähdä Märkälän teoksissa.

There are so many ways to kiss the Earth -näyttely avataan 5. huhtikuutta ja se on esillä instituutin galleriassa kesäkuun 2. asti. Näyttelyn maalauksista osa on ollut vuonna 2014 esillä Galleria Jangvassa Helsingissä, osa Galleria Pleikussa Berliinissä vuonna 2015 sekä muutama maalaus A_C Galleriassa Helsingissä vuonna 2015.

There are so many Ways to kiss the Earth
Maaria Märkälä
Avajaiset: 5.4.2016 klo 19:30-21
Näyttely avoinna: 6.4.-2.6.2016, ma-pe klo 10-18