Kolibri kommer till Finland

Den multikulturella Kolibri-festivalen, grundad av den spanska och portugisktalande samfunen i Helsingfors, kommer återigen att ta plats i Helsingfors och Esbo den 3-6 oktober i Annantalo, Sello och biblioteket i Pasila.

’Festivalen erbjuder en möjlighet att få nya vänner och ha kul utan att behäva resa långt. Under Kolibri-festivalen år 2018 hörde vi våra besökare prata i 15 olika språk’’, säger Laura Gazzotti, konstnärlig chef för festivalen.

Kolibri-festivalen presenterar utländska stjärnor som Vicar (1934-2012), en chilensk illustratör känd för ritaren av den nordiska versionen av Kalle Anka. Vicars och många andras verk kommer att visas på festivalen. Dessutom deltar den portugisiska teater- och sagogruppen O Som do Algodão och flera andra internationella artister och konstnärer bosatta i Finland på festivalen.

Kolibri är en unik festival på den nordiska scenen. Inte bara för att den skapas och produceras nästan uteslutande av kvinnor med invandrarbakgrund, utan också för att den tillför flerspråkighet och kulturell mångfald från tidig ålder. I framtiden vill festivalen involvera även fler pappor. ’’Män spelar en viktig roll i att förmedla sitt modersmål och sin kultur i familjen’’, påminner Gazzotti.

I samband av festivalen arrangeras en tvåspråkig seminarium under två dagar; på torsdag 3 oktober med fokus på portugisisk språk och kultur samt den 4 oktober med fokus på diskussion om barnlitteratur ledd av den prisbelönta spanska litteraturforskaren Ana Garralón.

Kolibri-festivalen produceras av kulturföreningen Ninho Ry med stöd av Finlandsinstitutet i Madrid. Alla evenemang är öppna för alla. Gratis entré.