Kolibrí tulee Suomeen

Pääkaupunkiseudun espanjan- ja portugalinkielisen yhteisön perustama monikulttuurinen Kolibrí-festivaali levittäytyy jälleen Helsinkiin ja Espooseen 3.-6.10. Annantalolle, Sellon ja Pasilan kirjastoon.

”Näillä festivaaleilla on mahdollisuus saada uusia ystäviä ja pitää hauskaa tarvitsematta matkustaa kauas. Vuoden 2018 Kolibrín aikana kuulimme yleisömme puhuvan 15 eri kieltä keskenään”, festivaalin taiteellinen johtaja Laura Gazzotti sanoo.

Kolibrí esittelee ulkomaisia tähtiä, kuten pohjoismaisen Aku Ankan piirtäjänä tunnetun chileläiskuvittajan Vicarin (1934–2012), jonka töitä on esillä näyttelyssä. Lisäksi mukana ovat portugalilainen O Som do Algodão -teatteri- ja sadunkerrontaryhmä sekä useita Suomessa asuvia kansainvälisiä taiteilijoita, tutkijoita ja esiintyjiä.

Kolibrí on Pohjoismaiden näyttämöllä ainutlaatuinen festivaali, ei vain siksi, että sen ovat luoneet ja sitä tuottavat lähes yksinomaan maahanmuuttajataustaiset naiset vaan myös siksi, että se tuo polttopisteeseen monikielisyyden ja kulttuurin moninaisuuden varhaislapsuudesta lähtien. Jatkossa mukaan halutaan lisää myös isiä. ”Miehillä on tärkeä rooli kotikielen ja kulttuurin välittämisessä eteenpäin perheessä”, Gazzotti muistuttaa.

Festivaalin yhteydessä järjestettävä kaksikielisyysseminaari on tänä vuonna kaksipäiväinen. Torstaina 3.10. fokuksessa ovat portugalin kieli ja kulttuuri; perjantaina 4.10. keskustellaan lastenkirjallisuudesta palkitun espanjalaisen kirjallisuudentutkijan Ana Garralónin johdolla.

Kolibrí-festivaalin tuottaa kulttuuriyhdistys Ninho ry mm. Suomen Madridin-instituutin tuella. Kaikkiin tapahtumiin on vapaa pääsy.