gato verde de cerámica

Klaus Haapaniemis första utställning i Spanien

Finlandsinstitutet i Madrid öppnar utställningen “Beyond the Wilderness” i Nationalmuseet för dekorativ konst i Madrid. Det handlar om den finske designern Klaus Haapaniemis första utställning i Spanien. Haapaniemi är ett av de största och viktigaste namnen inom finsk design.

Från handvävda mattor och mode till keramik och glas, Beyond the Wildness presenterar ett brett spektrum av Haapaniemis kreativa arbete. Enligt designern själv bildar utställningen en metafor för frihet, spontanitet och drömmar.

Klaus Haapaniemi & Co är ett livsstilsvarumärke som fokuserar på kreativiteten som flödar i mystisk natur och finsk folklore. Haapaniemi antyder, att finländare har alltid haft en stark koppling till naturen, vilket återspeglas i deras vardag, planering och litteratur. Stenar, floder, skog och djur som fåglar, rävar och katter samt växter har gett finländarna en stark intuition och inspirerat Haapaniemis arbete. Dessa element samverkar i Designmuseets berömda utställning med det valencianska köket från 1700-talet.

Haapaniemi har arbetat internationellt och samarbetat med företag som Iittala och Godiva samt det lyxiga köpcentret Ginza Six i Tokyo. Klaus Haapaniemi & Co grundades år 2010 tillsammans med designern Mia Wallenius. Tre år senare öppnades deras första designbutik i London och år 2018 tilldelades Haapaniemi det statliga priset för design.

Utställningen Beyond the Wilderness hölls tidigare i år i byggnaden Felleshus i Berlin. I Madrid kan utställningen besökas gratis fram till den 29 januari 2023. Utställningen bjuder på virtuella verklighetsfilter skapade för utställningen, med vilka besökarna kan fördjupa sig i den finska designens värld, väcka föremål till liv och vinna 500 € för en resa till Finland. Mer information hittar du under följande länk.

Stort tack till följande samarbetspartners: Finlands ambassad i Madrid, Miettinen Collection Berlin – Helsinki, VR4 Content och Visit Finland.

Más allá de lo salvaje / Beyond the Wilderness
Klaus Haapaniemi & Co
27.10.2022 – 29.1.2023
Invigning: 27.10.2022 kl. 19. I evenemanget deltar Klaus Haapaniemi och Mia Wallenius
Museo de Artes Decorativas
Calle de Montalbán, 12
28014 Madrid

Video

Fotos: David Amar

Fotos: Finlandsinstitutet i Madrid