Mänsklig arkitektur

Finlandsinstitutet i Madrid ställer i Montevideo tillsammans med fakulteten för arkitektur, design och stadsplanering vid Universidad de la República ut Jussi Tiainens (f. 1954) fotoutställning Mänsklig arkitektur. Utställningen invigs onsdagen den 11.10 och är öppen för allmänheten fram till den 25.10, varefter utställningen reser vidare till fler orter i Uruguay samt Argentina.

Idén bakom utställningen är att skapa kännedom om mäskliga och tidlösa finländska byggnadslösningar. Projektet stöds av Finlands ambassad i Buenos Aires. Finlandsinstitutet i Madrid har tidigare visat utställningen i Spanien och Chile.

I utställningen finns sammanlagt 23 bildpaneler med forografi och text, vilka behandlar den finska arkitekturen. I utställningen lyfts allt från offentliga byggnader till dagisar och kapell fram. Fotografierna i utställningen har tagits under alla årstider i Finland, vilker gör att byggnaderna omringas av såväl vintriga snölandskap som sommarsol. Besökaren får genom detta se byggnaderna i all sin mångfald.

Bakom utställningen Mänsklig arkitektur ligger Tiainens bok Human Scale in Finnish Architecture – Arquitectura finlandesa a escala humana (2011).

Jussi Tiainen has som fotograf specialierat sig på arkitektur och har arbetat som freelancer sedan 1976. Tiainens bilder har publicerats i många böcker och har ställts ut i 27 olika länder, inklusive bland annat Kanada, USA, Kina och Spanien. Tiainen studerade vid Konstindustriella högskolan i Helsingfors och bor och arbetar där än idag. Tiainen är en av Finlands mest kända och uppskattade arkitekturfotografer.

Mänsklig arkitektur – Jussi Tiainen
11.-15.10.2017
Facultad de Arquitectura, Diseño y Urbanismo
Universidad de la República
Br. Artigas 1031
Montevideo