Kustaa Saksin surrealistiset tekstiiliteokset vievät katsojan hypnopompiseen olotilaan

Kuva: Kustaa Saksi, In the Crown of a Tree

Osana ARCOmadrid #FocusFinlandin oheisohjelmistoa Suomen Madridin-instituutti tuo helmikuussa Madridiin suomalaisen taiteilijan, Kustaa Saksin surrealistisen näyttelyn Hypnopompic. Tämä värikäs ja uniikki seinävaatekokonaisuus avataan kulttuurikeskus CentroCentron tiloissa 6. helmikuuta.

Näyttely koostuu ainutlaatuisista surrealistisista seinävaatteista, jotka on luotu Jacquardin kutomakonetekniikkaa hyväksi käyttäen. Tekstiileissä on käytetty angoravillaa, alpakan villaa sekä synteettisiä materiaaleja kuten fosfaattia ja metalliakryyliä. Teokset ovat kuin abstrakteja maisemia, jotka villejä kuvia ja värejä hyväksi käyttäen luovat uusia, psykedeelisiä maailmoja. Tämä sommitelma poikkeaa hyvin paljon perinteisen suomalaisen taiteen mielikuvasta.

Nimi Hypnopompic jo itsessään viittaa siihen mitä katsoja voi näyttelyltä odottaa. Se viittaa sekavaan olotilaan, jossa ollaan heräämässä unesta. Ominaista olotilalle ovat aistiharhat, jossa unen fiktio ja valvemaailma sekoittuvat surrealistiseksi todellisuudeksi. Se on poikkeuksellinen tietoisuuden tila, jossa kokija saattaa tuntea tai nähdä olentoja tai eläimiä, kuten esimerkiksi hämähäkkejä, apinoita tai hyönteisiä.

Kustaa Saksi (1975) asuu ja työskentelee Amsterdamissa. Taiteellisen tuotantonsa lisäksi hänet tunnetaan graafisena suunnittelijana, joka onkin palkittu useaan otteeseen niin Suomessa kuin ulkomailla. Taiteilija on tehnyt yhteistyötä mm. tunnettujen merkkien kuten Niken, Levi´s:n ja Dieselin kanssa sekä osallistunut Issey Miyaken, Lacosten, New York Timesin, Playboyn ja Wallpaperin projekteihin. Vuonna 2013 hän suunnitteli suuren mittakaavan installaation Tukholman huonekalu ja valo –messuja varten (Stockholm Furniture and Light Fair Pavilion) yhdessä ruotsalaisen arkkitehdin Gert Wingårdhin kanssa.

Hypnopompic avataan 6. helmikuuta taiteilijan itse ollessa paikalla ja se on yleisön nähtävissä ilmaiseksi 31.3.2014 asti.

Kustaa Saksi: Hypnopompic
Avajaiset: 6.2.2014, klo 20

Näyttely avoinna: 7.2.-31.3.2014
Ti-su, klo 10-20
CentroCentro Cibeles de Cultura y Ciudadanía