Höstens två nyhetsböcker

NYHETER

Höstens hämtar med sig två nya verk inom den finländska litteraturen: Hungersåret som vunnit finländska litteraturpriset och handarbetsboken Himmeli för gör-det-själv litteraturens vänner.

Hungersåret som är Aki Ollikainens första verk nominerades som kandidat för Finlandia-priset och boken vann Helsingin Sanomats litteraturpris. Libros del Asteroide publicerade boken nyligen också på spanska och boken har översatts av Luisa Gutiérrez. Hungersåret är en berättelse om hungersnöden som fanns i Finland 1867. En fattig familj som bor i norr tvingas att lämna sitt hem pga. hunger före vinterns värsta köld kommer. Desinationen är St: Petersburg, där de tror att de kan hitta mat. Samtidigt som staten försöker hitta en lösning för den värsta nöden, så funderar de förmögna läkarbröderna Renqvist- politiker och läkare – på större och djupare frågor. När rika och fattiga möts så vinner mänskligheten till slut.

Eija Koskis Himmeli (förläggare Gustavo Gili, översatt från Engelska Gemma Castán Mercade) är en DIY-guide för dem som vill lära sig finländska handarbetets klassiker. Himmelis geometriska figurer görs traditionellt av halmstrån och de färdiga himmlarna fästs i taket eller på väggar för att pryda hemmet. Boken innehåller steg för steg instruktioner för 23 olika himmlar. Instruktionerna innehåller förutom bilder även modeller för himmlarna, och även material som behövs har nämnts. Himmeli bjuder sina gäster att leka med färger, former och olika material.

 

Meny