Cara de mujer sobre un fondo estampado

Från Finland med kärlek i Peru

Från Finland med kärlek är titeln på den finska filmserien som vi presenterar under tidsperioden 8 – 9 april på Alianza Francesa -teatern i stadsdelen Miraflores i Peru.

Filmserien presenterar för publiken välbekanta ikoniska finländare som har influerat den finska designens popularitet hemma i Finland och ute i världen. Genom vita duken slipper publiken att ta en titt på arkitektparet Aino och Alvar Aaltos arbete, skaparen av Mumin, Tove Janssons färgrika liv samt födseln av textildesigner Maija Isolas mönstrade tyger.

Denna filmserie har organiserats i samarbete med Finlandsinstitutet i Madrid, Finlands Filmstiftelse och Finlands ambassad i Peru.

Dyk in i den finska designens värld genom filmerna!

Fredagen den 8.4.2022 klockan 18.00 (103′; DCP)
Aalto (Finland, 2020)
Regi: Virpi Suutari.
Aalto är en spännande upptäcktsresa som handlar om en av de största moderna arkitekterna, Alvar Aalto och hans liv samt arbete. Genom kärlekshistorien mellan Alvar och hans partner Aino, även hon arkitekt, skildrar denna dokumentär de kreativa processer som ledde till förverkligandet av ikoniska byggnader runt om i världen, med en början i hans hemland Finland. Berättad av experter på området och med aldrig tidigare skådade arkivmaterial, reflekterar filmen Aalto över modernismens färgstarka historia genom parets liv och deras passion för arkitektur i mänsklig skala.

Lördagen den 9.4.2022 klockan 16.00 (96; PCD)
Maija Isola (Finland, 2021)
Regi: Leena Kilpeläinen.
Det finska designföretaget Marimekko är känt över hela världen för sina ursprungliga mönster och färger. Maija Isola var en av Marimekkos första designers och tillbringade 38 år i företaget. Hennes tygdesign revolutionerade finländska hem på 1950- och 1960-talet. Konsten tog formen av textiler och blev så lättillgänglig. Den här dokumentären letar efter hemligheten bakom framgången med Isola-tygerna. Händelserna som formade hennes liv presenteras genom arkivmaterialet, aktuella dokumentärbilder och hennes personliga arv: målningar, originaldesigner, fotografier och diabilder. Hennes sätt att uppleva livet återspeglas i fiktiva rekreationer, animationer och filmklipp som beskriver hennes inre värld.

Lördagen den 9.4.2022 klockan 18.00 (103’; DCP)
Tove (Finland, 2020)
Regi: Zaida Bergroth.
Med Alma Pöysti, Krista Kosonen, Shanti Roney.
Helsingfors, 1945. Krigets slut medför en ny känsla av konstnärlig och social frihet för målaren Tove Jansson. Modern konst, fartfyllda fester och en öppen relation med en gift politiker. Hennes okonventionella liv sätter henne i strid med hennes skulptörsfars strikta ideal. Toves önskan om frihet sätts på prov när hon träffar teaterchefen Vivica Bandler. Hennes kärlek till Vivica är elektrisk och absorberande, men Tove börjar inse att den kärlek hon verkligen längtar efter måste vara ömsesidig. Tove är ett fängslande drama, om den kreativa energin hos en ikonisk talang och hennes turbulenta sökande efter identitet, lust och frihet.

Från Finland med kärlek
8.–9.4.2022
Alianza Francesa -teatern
Av. Arequipa 4595, Miraflores
Lima
Biljetter

Meny