Vem har rätten att bli diva?

Escamillo Johan Blomberg Bremer
Escamillo (Johan Blomberg) Foto: Stefan Bremer

Variations on Carmen – The Duva/Diva Project by DuvTeatern and Stefan Bremer vernissaget tar plats den 24 september klo 20 på Centro Cultural Galileo. Utställningen organiseras tillsammans med Finlandsinstitutet i Madrid.

I början av 2011 presenterade en grupp skådespelare och dansare med intellektuell funktionsnedsättning operaföreställningen En rovfågel flyger in – en variation av Carmen, tillsammans med Finlands nationalopera.  Projektet ledde till att en serie av film- och fotoutställning som nu presenteras i Madrid för första gången.

Fotoutställningen Duva/Diva föddes i kollaboration med fotografen Stefan Bremer, DuvTeatern, Blue Flamenco dansskolan och designer Paula Varis. Duva/Diva har inspirerats av den mäktiga och vackra operavärlden, av flamenco-dansens stolthet och den dramatiska Carmenberättelsen. DuvTeartern skakar om uppfattningen om vem som har rätt att plats. De funktionsnedsatta artisternas deltagande i operan planterar nya frågor kring olika synvinklar om normavikande. Vad är skönhet? Vem har rätten att bli beundrad?  Vem är en äkta diva?

Duva/Diva fotoutställningen hade premiär i Finland år 2011. Ett år senare presenterades utställningen i Washington D. C på Charles Krause/Reporting Fine Art galleriet och fick internationell uppmärksamhet. Sedan dess har expositionen tagits bland annat till Paris, Stockholm, Moskva och till slut Madrid.

Duva/Diva utställningen kan besökas fram till den 29 oktober 2015 i Centro Cultural Galileo de Madrid.
Som komplement till Duva/Diva organiseras den 23 september ett öppet seminarie tillsammans med en smakbit av operan, En rovfågel flyger in – en variation på Carmen.

DuvTeatern har varit verksam i Helsingfors sedan 1999 inom ramen för DUV Vingen Association.  DuvTeatern strävar efter att uppmärksamma jämställdhet och tillåtlighet inom konst och samhälle, som ger konstnärer med intellektuell funktionsnedsättning professionell plattform för att utveckla. Teatern vill med sitt konstnärliga arbete skapa en länk mellan världar som sällan förenas.

Fotograf och konstprofessor Stefan Bremer (Helsingfors, 1953) kan lätt räknas till gruppen av de mest kända finska artister. Bremer har vunnit en hel del priser i under sin karriär och till de mest beundrade till hör Statens konstpris år 1988 och Helsingfors kulturpriset år 2011. Han har arbetat med DuvTeatern sedan 2003.

I samband med: Finlandsinstitutet i Madrid, Stefan Bremer , DuvTeatern, Duv Vingen, Centro Cultural Galileo, Svenska Kulturfonden y RAY.