Kenellä on oikeus olla diiva?

Escamillo Johan Blomberg Bremer
Escamillo (Johan Blomberg) Kuva: Stefan Bremer

Näyttely Variations on Carmen– The Duva/Diva Project by DuvTeatern and Stefan Bremer avataan torstaina 24.9.2015 klo 20 Centro Cultural Galileossa, yhteistyössä Suomen Madridin-instituutin kanssa.

Vuoden 2011 alussa kehitysvammaiset näyttelijät ja tanssijat tulkitsivat Suomen Kansallisoopperan taiteilijoiden kanssa esityksen Mustien siipien lintu – Variaatioita Carmenista. Projektista syntyi valokuvasarja ja nauhoitus, jotka nyt esitetään ensi kertaa Madridissa.

Valokuvasarja Duva/Diva on valokuvaaja Stefan Bremerin, teatteriryhmä Duv Teaternin, pukusuunnittelija Paula Variksen ja tanssikoulu Blue Flamencon yhteistyön tulos. Valokuvat ovat saaneet innoituksensa oopperamaailman loistosta ja kauneudesta, ylväästä ja sensuellista flamencotanssista, Carmenin dramaattisesta tarinasta sekä esiintyjien omista roolihenkilöistä DuvTeaternin oopperaesityksessä Mustien siipien lintu – variaatioita Carmenista. DuvTeatern on ravistellut ennakkokäsityksiä siitä, kuka saa näkyä ja ottaa tilaa itselleen. Kehitysvammaisten taiteilijoiden esiintyminen oopperassa herätti uusia kysymyksiä siitä, miten havainnoimme ulkonäköä silloin kun ne poikkeavat totutusta – Mitä on kauneus? Kuka on ihailun arvoinen? Kuka on oikea Diiva?

Valokuvanäyttely avattiin ensimmäisen kerran vuonna 2011 Suomessa. Vuotta myöhemmin se laitettiin esille Reporting Fine Art Washington D.C./Charles Krausen galleriaan, jossa se sai huomattavaa kansainvälistä tunnustusta. Sen jälkeen näyttely on ollut esillä Pariisissa, Tukholmassa ja Moskovassa, ja nyt se tulee Madridiin.

Duva/Diva -näyttely on esillä aina 29. lokakuuta 2015 asti Centro Cultural Galileossa Madridissa. Oheisohjelmana järjestetään avoin seminaari 23. syyskuuta ja samalla on nähtävissä oopperanäytäntö Mustien siipien lintu – variaatioita Carmenista.

Teatteriryhmä DuvTeattern on toiminut Helsingissä vuodesta 1999 Duv Vingen yhdityksen alaisuudessa. DuvTeatern pyrkii tasa-arvoisuuteen ja saavutettavuuteen sekä taiteessa että yhteiskunnassa antaen kehitysvammaisille taiteilijoille ammattimaisen alustan, jonka avulla he kehittyvät, DuvTeatern haluaa luoda paikan taiteellisille yllätyksille ja resursseille, jotka ovat olemassa tavanomaisten sääntöjen ja yleisten tapojen ulkopuolella.

Valokuvaaja ja taiteen professori Stefan Bremer (Helsinki, 1953) lukeutuu kiistatta yhdeksi tunnetuimmista suomalaistaiteilijoista. Hän on voittanut töillään useita palkintoja, yksi tärkeimmistä on visuaalisten taiteiden kansallinen palkinto (1988). Vuonna 2011 hänelle myönnettiin arvostettu Helsingin kulttuuripalkinto. Bremer on kerännyt suuren maineensa yöelämän ja suomalaisten rockartistien kuvaajana, erikoistuen muotokuvaukseen. Hän on työskennellyt DuvTeaternin kanssa vuodesta 2003 lähtien.

Yhteistyössä:
Suomen Madridin-instituutti, Valokuvaaja Stefan Bremer, DuvTeatern, Duv Vingen, Madridin kaupunki, Svenska Kulturfonden ja RAY.