balones en fila en un campo de fútbol

Drömmarnas fält inleds i Uruguay


Den finska konstnären Sophia Ehrnrooth och Finlands institut i Madrid tar med sig konstverket Field of Dreams till Montevideo i Uruguay den 27 april 2023. Field of Dreams är en deltagande installation som ska byggas på en fotbollsstadion, där fotbollsplanen kommer att fyllas med fotbollar år 2023… I Montevideo kommer Field of Dreams att visas på den historiska Estadio Centenario, där världens första VM-final i fotboll ägde rum vid Uruguays världsmästerskap 1930.

”Drömmar är viktiga för våra barns utveckling, och institutet hoppas att denna installation kommer att bidra till ungdomars välmående”, säger Pauliina Ståhlberg, direktör för Finska institutet i Madrid.

”I Field of Dreams går vi från att vara passiva åskådare till aktiva deltagare på arenan. Det är en kraftfull upplevelse när ett av temana är jakten efter drömmar”, säger Sophia Ehnrooth.

Arbetet innebär en känsla av gemenskap och ett nära samarbete med lokala partner. ”Huvudtemat för konstverket är konstens performativa kraft. Field of Dreams handlar om drömmar, och genom en spark mot en fotboll överförs drömmen och dess förföljelse till en konkret, kroppslig handling”, förklarar Ehrnrooth. Field of Dreams har tidigare presenterats i Rom (2019) och Helsingfors (2021).

Arbetet har beställts av finlandsinstitutet i Madrid och projektet har fått ett positivt uttalande från den nationella utbildningsstyrelsen,
utbildnings- och kulturministeriet och har fått stöd från det nationella sportsekretariatet, CAFO (Centennial Stadium Management Commission), Celeste-stiftelsen, Unicef, Internationella organisationen för migration Unicef, socialministeriet genom INJU, Finlands ambassad i Buenos Aires och socialt medvetna nationella och internationella företag. Den har också fått stöd av Frame Contemporary Art Finland, Svenska Kulturfonden och Bo Hjelt Art Foundation.

Sophia Ehrnrooth är bildkonstnär och bosatt i Helsingfors. I sin konst utforskar hon gemensamma processer och teman som rör empati, lek och spel som upprepade handlingar och aktiviteter. Ehrnrooth utexaminerades som bildkonstnär från Konsthögskolan 1990.

Best of video