balones en fila en un campo de fútbol

Unelmien kenttä -taideteos esitetään nuorille Uruguayssa

Suomalainen taiteilija Sophia Ehrnrooth ja Suomen Madridin-instituutti vievät Unelmien kenttä -taideteoksen Uruguayn Montevideoon 27.4.2023. Unelmien kenttä on jalkapallostadionille rakennettava osallistava installaatio, jossa kenttä täytetään 2023 jalkapallolla. Montevideossa Unelmien kenttä on esillä historiallisella Estadio Centenariolla, joka oli maailman ensimmäisen jalkapallon MM-finaalin näyttämö Uruguayn MM-kisoissa vuonna 1930.

”Unelmat ovat tärkeitä lastemme kasvulle, ja tämän installation avulla edistämme nuorten hyvinvointia myös maailmalla”, Suomen Madridin-instituutin johtaja Pauliina Ståhlberg sanoo.

”Unelmien kentässä siirrymme pois passiivisesta katsojan roolista aktiivisiksi toimijoiksi näyttämölle. Se on voimakas kokemus, kun yhtenä aiheena on unelmien tavoittelu”, Sophia Ehnrooth sanoo.

Teokseen kuuluu yhteisöllisyys ja tiivis yhteistyö paikallisten kumppanien kanssa. Sophia Ehrnrooth kuvailee Unelmien kenttää performatiiviseksi installaatioksi julkisessa tilassa. Siinä yhdistyy useita hänen aiempien jalkapalloaiheisten töidensä teemoja: nuorten suuria tunteita, toivoa ja unelmien tavoittelua. ”Teoksen tärkein teema on taiteen osallistava voima. Unelmien kenttä käsittelee unelmia ja jalkapalloa potkaisemalla unelma ja sen tavoittelu siirtyy konkreettiseksi, keholliseksi toiminnaksi”, Ehrnrooth kuvailee. Unelmien kenttä on aiemmin esitetty vuonna Roomassa (2019) ja Helsingissä (2021).

Työn on tilannut Suomen Madridin-instituutti, ja hanke on saanut kiinnostusta herättävän lausunnon Kansalliselta opetushallitukselta, opetus- ja kulttuuriministeriöltä, ja sitä ovat tukeneet kansallinen urheilusihteeristö, CAFO – Centennial Stadiumin hallintokomissio, Celeste-säätiö, Unicef, Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö Unicef, sosiaaliministeriö INJU:n välityksellä, Suomen Buenos Airesin suurlähetystö sekä sosiaalisesti hyvin tiedostavat kansalliset ja kansainväliset yritykset. Sitä ovat tukeneet myös Frame Contemporary Art Finland, Svenska Kulturfonden ja Bo Hjeltin taidesäätiö.

Sophia Ehrnrooth on helsinkiläinen kuvataiteilija. Taiteessaan hän käsittelee yhteisöllisiä prosesseja ja teemoja liittyen empatiaan, peliin ja leikkiin toisteisina tekoina ja toimintana. Ehrnrooth on valmistunut kuvataiteilijaksi Kuvataideakatemiasta vuonna 1990.

Best of video