Suomalaista kaneutta Espanjassa

Seija KeränenKainuulainen Seija Keränen saapui Espanjaan 30 vuotta sitten, osaamatta sanakaan paikallista kieltä. Nyt kolme vuosikymmentä myöhemmin, hän omistaa kauneusalan yrityksen Madridissa, mutta tie ei ole ollut helppo. Haastattelimme Seijaa siitä, miten hän aikoinaan päätyi yrittäjäksi Madridiin, ja millaista on yrityksen perustaminen Espanjassa.

Miten olette päätyneet Espanjaan yrittäjäksi?
Tulin Espanjaan nuorena äitinä kahden pienen lapsen ja espanjalaistaustaisen puolisoni kanssa. Ilmassa oli eittämättä nuoruuden sävyttämää seikkailumieltä, enkä osannut ollenkaan espanjan. Aloitin yritystoiminnan hyvin pienimuotoisesti asuessani maaseudulla Avilan alueella. Tein hoitoja turisteille ja paikallisille, mutta asiakkaita ei ollut tarpeeksi ja tein myös työkeikkoja Madridiin.

Mikä on ollut haasteellisinta yrityksen perustamisessa Espanjassa? Voiko kuka tahansa perustaa yrityksen Espanjassa?
Yrityksen perustaminen Espanjassa ON haasteellista! Täytyy vaan uskaltaa vaikka se vaikuttaisi aluksi mahdottomalta tehtävältä. On paperisotaa, pykäläviidakkoa ja vielä espanjalainen virkakoneisto lukuisine toimistoineen. Pohjoismaalaisena olin vakuuttunut, että voisin itse hoitaa paperisodan, mutta se osoittautui vääräksi luuloksi. Alkuun pääseminen voi tuntua kuin yrittäisi nousta jyrkkää vuorenrinnettä ja alla ei ole turvaverkkoa. Mutta eipä hätää, silloin astuu esiin espanjalaisen yhteiskunnan sankarihahmo eli kaikentietävä kirjanpitäjä joka suorastaan pelastaa henkesi. Totta kai velottaen siitä hyvästä sievoisen summan, mutta ainakaan et joudu maksamaan sakkoja jo heti ensi kättelyssä! Hän tietää ja taitaa kaikenlaiset kiemurat ja porsaanreiät ja voit vaan huokaista helpotuksesta. Kirjanpitäjät ovat viranomaisten ja yrittäjän välissä toimiva iskunvaimennin, joka hoitaa asiat diplomaattisesti molempiin suuntiin. Tiedon saaminen ei ole Espanjassa helppoa asiantuntijaverkoston hajanaisuuden vuoksi ja siksi kirjanpitäjien ammattikunta on välttämätön – tai se on tehty välttämättömäksi – yritystä perustaessa. Madridissa asuessani olen huomannut, että yrityksiä tulee ja menee. Sen huomaa esimerkiksi siitä, että paikka, joka eilen oli pesula on ylihuomenna leipomo, ja sekatavarakaupan tilalle onkin tullut ompelimo. Ehkä kyseessä on vain luonnollinen vaihtelu, mutta samalla mietin, voiko yrityksen perustaa kuka tahansa vaan kokeillakseen menestyykö se vai ei.

Mitkä ovat suurimpia haasteita yrittäjälle Espanjassa?
Espanjassa yritystoimintaa aloittavalle yhteiskunnan toimintatavasta johtuen suuri haaste on mahdollinen alkupääoman puute, sillä niin moni asia hoituu täällä rahan avulla. Yrityksen perustaminen on oma lukunsa ja yrityksen ylläpitäminen tietynlaista tasapainoilua menojen ja tulojen vuoristoradalla. Yrittäjien sosiaaliturvamaksut, vakuutukset, verot, kiinteät kulut eivät aina mene yhtä matkaa tulojen kanssa. Esimerkiksi omassa tapauksessani työni on kausiluontoista, on aikoja jolloin asiakkaita on enemmän ja aikoja jolloin heitä on etsittävä suurennuslasin kanssa. Palkkani vaihtelee ja silti kustannukset pysyvät samoina tai jopa nousevat kun maksettavaksi tulee vakuutuksia tai esim. lisäkoulutus. Kulttuurillisista eroista olen huomannut tietynlaiseksi haasteeksi markkinointipuolella suomalaisen ujohkon luonteen, olisi vaan oltava väsymättömästi espanjalaiseen tapaan ulospäin suuntautunut ja puhuttava suu kuivana omasta työstä ihan kyllästymiseen asti niin sosiaalisessa mediassa kuin muissakin medioissa.

Mistä liiketoimintasi koostuu?
Hoitovalikoimassani on luontaiskosmetiikalla tehdyt kasvohoidot, joihin on mahdollisuus lisätä jalkakylpy ja -hieronta. Hoito on erittäin rentouttava ja sitä suositellaan vuodenaikojen vaihtuessa eli maalis-,kesä-, syys- ja joulukuussa. Teen hoitoja Madridissa ja myös kaupungin ulkopuolella, sillä monet asiakkaani, jotka eivät voi tulla Madridiin ovat koonneet omia ryhmiä ja matkustan esim. Avilaan, Plasenciaan ja Arenas de San Pedroon Gredokselle säännöllisesti pitämään ”kauneusviikonloppuja”. Kasvohoitojen lisäksi teen jalkahoitoja ja kahdenlaista hierontaa; Klassista arpomaterapiahierontaa ja Pressel-hoitohierontaa.

Onko Espanjassa kaunesalan palveluilla kysyntää enemmän kuin Suomessa? Onko aloilla maakohtaisia eroja?
Tämä on mielenkiintoinen kysymys! Mielestäni Espanjassa on enemmän kauneudenhoitopalveluiden kysyntää kuin Suomessa, mutta eroja on esimerkiksi myös siinä asutaanko maalla vai kaupungissa. Kulttuurilliset, ilmastolliset ja jopa uskonnolliset erot tulevat esiin. Espanjalainen nainen on huoliteltu ja hyvin tietoinen oman ulkonäkönsä tärkeydestä. Hän käy enemmän kampaajalla, laittauttaa rakennekynnet, pitää kulmakarvat tiukasti kuosissaan, innostuu ripsipermanentista eikä epäile kestopigmentoida huulirajaukset tai huolehtia virheettömästä ranskalaisesta manikyyristä kun taas pohjoismaalainen nainen on käytännönläheisempi ja ei juokse kaikkien viimeisimpien villitysten perässä. Hän punnitsee mielessään onko ripsipermanentilla kenties terveysriskejä, onko hiusväreissä allergisoivia aineita ja onko kaiken tämän takana osaava, luotettava ammattilainen.

Millainen asiakaskuntasi/tyypillinen asiakkaasi on?
Asiakaskuntani koostuu lähinnä viidenkympin molemmin puolin olevista naisista, jotka vanavedessään tuovat myös nuorempia asiakkaita ja silloin tällöin myös miehiä. Asiakkaani ovat hyvin perillä miten heidän omaan ennaltaehkäisevään terveydenhoitoonsa kuuluu oleellisena osana ihon hoito. Eli asiakaskuntani on täynnä valveutuneita, itsestään ja ympäristöstä huolehtivia ihmisiä, joille myös termi ”hiilijalanjälki” kuulostaa tutulta. Tervetuloa!