The Hearing: ”Tätä jos saan tehdä seuraavat 50 vuotta, niin olen aika onnellinen.”

The HearingRinga Manner on suomalainen sooloartisti, joka esiintyy nimellä The Hearing. Paljon ulkomaitakin kolunnut nuori nainen saapuu Madridiin ja Barcelonaan pohjoismaista kulttuuria edustavalle Días Nórdicos -festivaalille. Tahdoimme tietää lisää tästä lahjakkaasta artistista ja kyselimme hänen ajatuksiaan musiikista sekä uudelle yleisölle esiintymisestä.

Olet toiminut sooloartistina vuodesta 2011 ja julkaissut kaksi albumia, ensimmäisen vuonna 2013 ja uusimman viime keväänä. Kuinka päädyit tekemään musiikkia yksin ilman bändiä?
Halusin ottaa vastuuta ja musiikillista tilaa itselleni. Soitan yhä ”emoaluksessani”, Pintandwefallissa, joka on 10-vuotisen olemassaolonsa aikana tehnyt neljä pitkäsoittoa ja viimeistelee viidettään. Bändissä toimiessa on erityisen tärkeää pystyä antamaan muille tilaa, etenkin kun on neljä tasavahvaa persoonaa, jotka kaikki haluavat tehdä ja esiintyä. Siksi ajattelin, että sooloprojekti voisi olla mun vapaaliitoaluetta, ja sitten ei tarvitse ruveta päsmäröimään yhteisellä ajalla.

Tällä hetkellä olet melkoisessa huudossa kotimaassa sekä ulkomailla. Mistä luulet tämänhetkisen menestyksen ja kiinnostuksen musiikkiasi kohtaan kumpuavan?
En osaa sanoa. On ollut ihana huomata, että tekstini tai sävellykseni ovat resonoineet ihmisissä, ja olen saanut hirmuisesti hyvää palautetta. Tuntuu myös oikealta, että jengi on löytänyt musiikkini käytyään keikoilla tai kuultuaan sitä radiossa. Siinä mennään tavallaan musiikki edellä ja sen luulisi olevan pitkäkestoisempaa kuin joku hetken megahype.

Olet keikkaillut Suomen ulkopuolella muun muassa Shanghaissa, Berliinissä ja Lontoossa. Millainen yleisön vastaanotto on ollut ulkomailla verrattuna Suomeen?
No aikalailla vastaava kuin Suomessa neljä vuotta sitten, kun aloittelin hommaa. Tyypit ei tiedä vielä minusta mitään, tulevat keikalle, yllättyvät positiivisesti, kertovat kavereille. Ensi keikalla siellä kaupungissa onkin sitten jo vähän enemmän jengiä, tykkäävät, kertovat kavereille jne.

Millaista on esiintyä maissa, joissa musiikkisi ei vielä ole niin tunnettua ja ihmiset näkevät sinun esiintyvän ensimmäistä kertaa?
Otan sen ennemmin win-win -tilanteena. Oma livesettini on tavallaan aika yksinkertainen, mutta toisen luuppailuja seuratessa tulee mulle itsellenikin aina semmoinen taianomainen fiilis, että ei ihan täysin ymmärrä miten biisi kerrostuu ja se on hienoa. Silloin, kun yleisö näkee minut ensimmäistä kertaa, tämä wow-elementti on todennäköisemmin läsnä, joten mulla ei ole mitään hätää.

Oletko tehnyt lauluja suomen kielellä? Millaisia haasteita suomalainen artisti, joka tahtoo tehdä musiikkinsa tunnetuksi myös ulkomailla, voi kohdata?
En ole. Suomi ei koskaan ole tuntunut mulle luontevimmalta tekstityskieleltä. Se on jotenkin liian lähellä, enkä saa siihen niitä sävyjä, mitä haluaisin ja englanniksi tavoitan. Isoin haaste on maantieteellinen syrjäisyys, aiemmin myös kontaktien hankkiminen. Nyt tuntuu, että Suomessakin aletaan olla aika hyvin verkostoituneita eurooppalaisiin kollegoihin, joten enää matkustamisen kalleus taitaa olla konkreettinen este tai hidaste. Mikä vaan väylä saada yhteistyötä pelaamaan eri maailmankolkkien välillä auttaa tähän, myös Días Nórdicos.

Millaisella fiiliksellä tulet esiintymään espanjalaiselle yleisölle? Ovatko konsertissa esiintyvät muut bändit sinulle entuudestaan tuttuja?
Tosi hyvä mieli, en odota mitään ja on vaan ihanaa päästä vihdoin näkemään Espanjaa. En ole tutustunut muihin bändeihin Spotify -tsekkausta enempää, mutta erittäin hyvältä vaikuttaa.

Julkaisit viimeisimmän albumisi Adrian tänä vuonna. Mikä on sanomasi levyn takana ja kuinka päädyit kyseiseen nimeen?
Levyjen nimet minulla oli tiedossa jo ennen kuin olin tehnyt biisejä. Ensimmäinen levyni Dorian, toinen levyni Adrian, ja trilogian vielä joskus päättävä Demian ovat kaikki saaneet inspiraationsa kaunokirjallisuudesta. Idea Adrianiin syntyi kun luin Stephen Fry’n The Liar -kirjaa. Päässäni minulla on myös kaikkia levyjä vastaavat kuvitteelliset henkilöt, joiden luonteenpiirteitä koitan tulkita musiikkiin ja tunnelmiin.

Miltä tulevaisuutesi musiikkimaailmassa näyttää?
Tätä jos saan tehdä seuraavat 50 vuotta, niin olen aika onnellinen.

Katso The Hearingin haastattelu Días Nórdicos -festivaaleilta ja kuuntele artistin kappaleita Spotify-listalta, jonka instituutti on tehnyt sinua varten!

Haastattelu on julkaisuvapaa Suomen Madridin-instituutin luvalla.

Valikko