Finska landskap fångade i glasburkar

Denna höst ses för första gången den prisbelönade fotografen Christoffer Relanders fotografier i Spanien och Portugal. Utställningen organiseras av Finlandsinstitutet i Madrid.

Utställningen Jarred & Displaced består av verk från ett projekt som Relander påbörjade för ett år sedan, där han leker med idéen av att vara en samlare av sin omgivning. I Relanders samling ser vi finländska landskap, varav en stor del är från hans barndoms hemknutar i Ekenäs i södra Finland, fångade inuti glasburkar. Fotografierna är lugna och burkarna fyllda av nostalgi.

Ur sydeuropeiska ögon sett är naturlandskapen exotiska – de varierar från skogsstjärnor till snötäckta stugor. Fotografierna är inte bara ikoniska finländska landskap, utan representerar också finlandssvenska bygder och Finlands historiska arv.

Genom att använda sig av teknikendubbelexponering skapar Relander sina bilder direkt i kameran, utan att använda sig av bildbehandlingsprogram så som Photoshop. Bilderna tas på mellanformatsfilm som Relander själv framkallar och skannar.

Christoffer Relander (f. 1986) har haft utställningar från Ryssland till New York, och har bl.a. vunnit fototävlingen PX3 i landskapskategorin år 2016. Han har gjort projekt tillsammans med bl.a. Adobe, Nikon, Oxford Press och Mestäteollisuus, och hans verk har blivit publicerade i The Guardian, LA Times, Huffington Post och China Daily.

Utställningen Jarred & Displaced är det första evenemanget som hör till höstens program i Finlandsinstitutet i Madrid inför jubileumsfirandet för Finland 100 år. Utställningen öppnas i Finlandsinstitutets galleri den 14 september 2017 och kan ses till och med den 27 oktober. Inträdet är kostnadsfritt.

Utställningen understöds av Svenska kulturfonden.

Jarred & Displaced: Jarred & Displaced
Finlandsinstitutet i Madrid
Vernissage: 14 september, 2017 kl. 19:30
Utställningen öppen: 14.9-27.10.2017, må-fre kl. 10-18