Suomen maisemat lasipurkkeihin vangittuina

Suomen Madridin-instituutti tuo syksyllä nuoren valokuvataiteilija Christoffer Relanderin teoksia ensimmäistä kertaa Espanjaan ja Portugaliin.

Relanderin vuosi sitten alkanut projekti leikkii ajatuksella, että kunnianhimoinen keräilijä tallentaa oman ympäristönsä suureen kokoelmaansa. Relanderin Jarred & Displaced -näyttelyssä valokuvat Suomen maaseudusta ovat päätyneet lasipurkkeihin. Suurin osa maisemista on Relanderin lapsuudenkulmilta Tammisaaresta. Kuvat ovat levollisia ja rauhallisia, ja purkit täyttyvät nostalgiasta.

Eteläeurooppalaisten silmissä luontomaisemat vaikuttavat eksoottisilta – ne vaihtelevat metsätähdistä lumella peittyneisiin puutaloihin. Valokuvateosten maisemat eivät ole pelkästään ikoneita Suomesta keskellä 100-vuotisjuhlintaa, vaan ne edustavat myös ruotsinkielistä vähemmistöä,Suomen historiallista perintöä.

Päällekkäisvalotusta käyttäen Relander onnistuu manipuloimaan kuvia kameralla, eikä kuvankäsittelyohjelmia, kuten Photoshopia, ole käytetty. Kaksoisvalotuksella kuvat muodostuvat kahdesta päällekkäisestä otoksesta. Kaikki kaksoisvalotukset toteutetaan keskikoon filmillä, jotka Relander kehittää ja skannaa itse.

Christoffer Relander (s. 1986) on palkittu suomalainen valokuvataitelija. Relanderilla on ollut näyttelyitä niin New Yorkissa kuin Venäjällä, ja hän on esimerkiksi arvostetun PX3-kilpailun voittaja maisemakategoriassa vuonna 2016. Relander on tehnyt projekteja muun muassa Adoben, Nikonin, Oxford Pressin ja Metsäteollisuuden kanssa. Lisäksi Relanderin töitä on julkaistu tunnetuissa sanomalehdissä ja julkaisuissa, kuten The Guardian, LA Times, Huffington Post ja China Daily.

Valokuvanäyttely on instituutin syksyn ensimmäinen, ja se on osa Suomi 100 -juhlavuoden tapahtumia. Jarred&Displaced avataan Suomen Madridin-instituutin galleriassa 14. syyskuuta 2017, ja se on yleisön nähtävissä ilmaiseksi 27. lokakuuta 2017 saakka.

Näyttelykiertue sai Svenska Kulturfondenin apurahan.

Christoffer Relander: Jarred & Displaced
Suomen Madridin-instituutti
Avajaiset: 14.syyskuuta, klo19.30
Näyttelyavoinna: 14.9.–27.10.2017, ma–pe, klo 10–18