hombre mira a la cámara

Attraktionen av finsk design: Jali Wahlsten

Filmturnén Desde Finlandia con amor introducerar den sydamerikanska publiken till några ikoner inom den finska designen. Jali Wahlsten är producenten av filmturnén och har arbetat med finsk design under en lång tid. Filmturnén stöds av Finlandsinstitutet i Madrid.

Hur hamnade du i Sydamerika efter två decennier i London?
Jag hade funderat redan en tid på att flytta från London där jag redan hade arbetat i nästan 20 år. Jag var fascinerad av den spansktalande miljön, men min ursprungliga idé var att flytta till en av de större städerna i Europa. Madrid blev därför mitt första val. Under konstmässan ARCO i Madrid besökte jag Finlandsinstitutet för att be om tips om jobbmöjligheter. Det lyckliga samtalet med institutets direktör för ledde till slut till att jag var på väg till Buenos Aires, där institutet inrättade en tillfällig anstalt.

Du har arbetat i flera år med finsk design. Vad tror du att fascinerar publiken med den finska designen?
Enligt min mening skapades den finska designens rykte under 1950- och 1960-talen. En person stod i nyckelpositionen, H. O. Gummerus. Han hade tillbringat sin barndom i Rom och studerade senare i både Paris och New York. Cosmopolitanen Gummerus öppnade dörren till finsk design för världen. Han skapade till stor del det rykte som har fascinerat publiken till denna dag och även stöttat skaparna av senare generationer.

Vem tror du är den stigande stjärnan inom den finska designen för tillfället?
Definitivt åtminstone tillverkaren Vaarnii, som har internationella designers, men produktion tar plats i Finland. Inom designen har fokuset flyttats från enskilda stjärnor till helheter, koncept, gemenskap och ansvar.

Vilka möjligheter erbjuder Argentina för finska konstnärer och människor som arbetar inom kulturområdet? Vad bör en artist som är intresserad av Argentina tänka på?
Argentina har en enorm mängd talang och kunnande, samt en bra utbildning och tradition inom kultur och konst. Språkbarriären är fortfarande ofta ett hinder för mer internationellt nätverkande och samarbete. Det måste man komma ihåg att tänka på. En artist som är intresserad av Argentina bör satsa på att ha åtminstone lite material om sig själv och sitt arbete på spanska.

Du har också bott i Barcelona med din familj då du var yngre. Hurdan var din första kontakt med den ibero-amerikanska kulturen?
Min första kontakt kom faktiskt från Barcelona, där min pappa arbetade som tränare för F.C. Barcelonas hockeylag. De åren är fina minnen och min längtan att se världen började redan då, som under 10-årig.

Du har producerat filmturnén Desde Finlandia con amor, som kommer att turnera i Sydamerika 2022 med stöd av Finlandsinstitutet i Madrid. Var fick du idén till filmturnén?
Idén föddes under pandemin när gränser stängdes och evenemang inte kunde organiseras. Samtidigt släpptes tre intressanta filmer i Finland som handlade om ikoniska personer inom den finska kulturen. Jag tyckte att filmerna var en intressant och kompletterande helhet. Jag började jobba på idén om en filmturné, men allt var väldigt osäkert ända in i mål. Det första evenemanget i Buenos Aires gick dock bra och mottagandet av filmerna var utmärkt.