hombre mira a la cámara

Suomalaisen designin pauloissa: Jali Wahlsten

Desde Finlandia con amor -elokuvakiertue esittelee eteläamerikkalaiselle yleisölle suomalaisen muotoilun ikoneita. Suomen Madridin-instituutin tukeman elokuvakiertueen tuottaja Jali Wahlsten on työskennellyt pitkään suomalaisen designin parissa.

Miten päädyit Etelä-Amerikkaan ja Argentiinaan Lontoossa vietettyjen vuosikymmenten jälkeen?
Olin jo jonkin aikaa miettinyt maiseman vaihtoa Lontoosta, jossa olin toiminut lähes 20 vuotta. Espanjankielinen ympäristö kiehtoi minua, mutta alkuperäinen ajatukseni oli muuttaa johonkin merkittävään suurkaupunkiin Euroopassa. Siksi Madrid oli ykkösvaihtoehtoni. ARCO-taidemessujen aikana vierailin Madridin-instituutissa kyselemässä vinkkejä työmahdollisuuksista. Se onnekas keskustelu instituutin johtajan kanssa johti loppujen lopuksi siihen, että olin pian jo matkalla kohti Buenos Airesia, jonne instituutti perusti väliaikaisen toimipisteen.

Olet työskennellyt vuosikausia suomalaisen muotoilun parissa. Mikä yleisöä kiehtoo suomalaisessa designissa?
Mielestäni suomalaisen designin maine luotiin 1950–1960-lukujen aikana. Avainasemassa oli yksi henkilö, H. O. Gummerus. Hän oli viettänyt lapsuutensa Roomassa ja opiskellut myöhemmin sekä Pariisissa että New Yorkissa. Kosmopoliitti Gummerus avasi suomalaiselle designille ovia maailmalle. Hän loi pitkälti sen maineen, joka on kiehtonut yleisöä nykypäivään saakka ja tukenut myös myöhempien sukupolvien tekijöitä.

Kuka on mielestäsi tällä hetkellä suomalaisen designin nouseva tähti?
Ehdottomasti ainakin valmistaja Vaarnii, jolla on kansainvälisiä suunnittelijoita, mutta tuotanto Suomessa. Designissa painopiste on siirtynyt yksittäisten tähtien sijasta kokonaisuuksiin, konsepteihin, yhteisöihin ja vastuullisuuteen.

Millaisia mahdollisuuksia Argentiina tarjoaa suomalaisille taiteilijoille ja kulttuurin parissa työskenteleville henkilöille? Mitä Argentiinasta kiinnostuneen taiteilijan kannattaa ottaa huomioon?
Argentiinassa on valtavasti lahjakkuutta ja osaamista, jonka lisäksi maassa on hyvää kulttuurin ja taidealojen koulutusta sekä perinnettä. Kielimuuri on yhä usein este kansainvälisemmälle verkostoitumiselle. Se pitää huomioida molemminpuolisesti. Argentiinasta kiinnostuneen taiteilijan kannattaa panostaa siihen, että hänellä on ainakin jotain aineistoa itsestään ja töistään espanjaksi.

Olet asunut nuorena perheesi kanssa myös Barcelonassa. Millainen oli ensikosketuksesi iberoamerikkalaiseen kulttuuriin?
Ensikosketukseni tuli tosiaan Barcelonasta, jossa isäni työskenteli F.C. Barcelonan jääkiekkotoiminnan käynnistäjänä ja valmentajana. Niiltä vuosilta on hienot muistot ja kaipuuni maailmalle käynnistyi jo silloin, alle 10-vuotiaana.

Olet tuottanut Desde Finlandia con amor -elokuvakiertueen, joka kiertää Suomen Madridin-instituutin tukemana Etelä-Amerikassa vuonna 2022. Mistä sait idean suomalaisen designin ikoneista kertovaan elokuvakiertueeseen?
Idea syntyi pandemian aikana, kun rajat olivat kiinni eikä tapahtumia voinut järjestää. Samanaikaisesti Suomessa ilmestyi kolme kiinnostavaa elokuvaa, jotka käsittelivät suomalaisen kulttuurin ikonisia hahmoja. Mielestäni elokuvista koostui kiinnostava ja toisiaan täydentävä kokonaisuus. Ryhdyin työstämään ajatusta elokuvakiertueesta, mutta kaikki oli hyvin epävarmaa ihan loppumetreille asti. Ensimmäinen tapahtuma Buenos Airesissa sujui kuitenkin hienosti ja elokuvien vastaanotto oli erinomaista.