Tapio Wirkkala: Monumentti Saivaara, 1978. Lappi

Wirkkala
Kuva MW. TWRB Photo Archive

Tänä syksynä Suomen Madridin-instituutti esittelee näyttelyn Tapio Wirkkala: Monumentti Saivaara, 1978. Lappi. Näyttely on taiteellinen projekti huonosti tunnetusta, mutta erittäin merkittävästä teoksesta, jota ei koskaan toteutettu käytännössä.

Monumentin on suunnitellut Tapio Wirkkala (1915–1985), joka on modernin suomalaisen muotoilun henkilöitymä. Wirkkalan teoksia löytää monista maailman tärkeimmistä taidemuseoista ja -kokoelmista. Wirkkala oli poikkeuksellinen, monipuolinen ja tuottelias suunnittelija ja taiteilija, jota eri materiaalit ja niiden monipuolinen käyttö eri menetelmiä hyödyntäen ei koskaan rajoittanut. Hänen töidensä kirjoon lukeutuu designia monessa eri kokoskaalassa, postimerkeistä aina maisemataiteeseen, josta nyt esillä oleva teos on esimerkki.

Monumentti suunniteltiin vuonna 1978 Saivaara-tunturille kunnianosoituksena silloiselle Suomen presidentille Urho Kaleva Kekkoselle (1900–1986). Ideana oli tehdä lähes huomaamaton polku suoraan itä-länsisuunnassa, jonka tunturin rinteiltä kerätyt kivet osoittaisivat ilman luonnon vahingoittamista. Tästä huolimatta tietämättömyys teosta kohtaan aiheutti perustelematonta polemiikkia julkisessa keskustelussa, minkä johdosta teosta ei koskaan rakennettu. Nyt esillä olevan näyttelyn tarkoitus onkin osoittaa, mitä Wirkkala todellisuudessa tavoitteli Saivaaran monumentilla.

Wirkkala-maisema
Kuva MN. MNNC Architects

Pienoismalli on kuitenkin vain pieni osa 6.10. – 30.11. järjestettävää näyttelyä, joka sisältää kaiken tutkinnassa löytyneen materiaalin, kuten esimerkiksi aiemmin julkaisemattomat Wirkkalan suunnitelmat kuvat, piirrokset ja muistiinpanot monumenttia varten. Näiden avulla arkkitehdit Márcia Nascimenton y Nuno Costa ovat pystyneet dokumentoimaan luotettavasti projektin mahdollisen uudelleenrakentamisen.

Käytettyjen materiaalien ja työskentelytapojen ansiosta vierailija voi itse lähestyä teosta ja näin ymmärtää paremmin teoksen funktionaliset piirteet ja artistisen arvon. Malli luo Suomessa täysin pioneerin teoksen hyödyntäen parhaiden amerikkalaisien maisemataideteosten tyyliä ja samalla pienoismalli esittelee uuden taiteenmuodon, maisemataiteen, Wirkkalan jo laajan tuotantoon. Näyttely tavoitteena onkin esitellä yksi Wirkkalan huonoimmin tunnetuista, mutta tästä huolimatta merkityksellisimmistä töistä.

Suomen Madridin-instituutti järjestämä ja tuottama näyttely avataan 6. lokakuuta klo 20 instituutin galleriassa, muiden taiteilija Wirkkalan juhlavuoden aktiviteettien ohella.

Näyttelyn ovat mahdollistaneet seuraavat tahot: Taiteen edistämiskeskus, Greta ja Willian Lehtisen säätiö sekä Oskar Öflund Säätiö. Monet tahot kuten Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiö sekä professori Juhani Pallasmaa ovat myös olleet isona apuna tutkimustyössä.

Márcia Nascimento ja Nuno Costa

Tutkijat, Márcia Nascimiento (Barcelos, 1982) ja Nuno Costa (Póvoa de Varzim, 1984) ovat valmistuneet  arkkitehtuurin kandidaateiksi vuonna 2007 Guimarãesin yliopisto Minho´n arkkitehtuurin laitokselta. Maistereiksi he ovat valmistuneet vuonna 2009 Santiago de Compostela´n yliopistosta tutkintoinaan urbaanin kaupunkiympäristön uudistamisen maisteri. Heidän yhteistöidensä joukosta esiin nousevat toimiminen projektiassistentteina arkkitehtuuritutkimuksissa Espanjassa ja Portugalissa vuosina 2007-2010 sekä Lissabonin yliopiston arkkitehtuurin laitoksella vuosina 2010-2012. Vuodesta 2012 Nascimento ja Costa ovat kehittäneet professori Juhani Pallasmaan ohjaamana taiteellisen projektin Tapio Wirkkala: Memorial Saivaara,1978. Laponia Finlandesa, jonka mahdollistamiseksi Nascimiento ja Costa ovat saaneet apurahoja Taiteen edistämiskeskukselta, Greta ja William Lehtisen Säätiöltä sekä Oskar Öflund Säätiöltä.