Lämmin kesä on saapunut myös instituutin kirjastoon ja kaikille taiteen ystäville ja harrastajille löytyy nyt paljon tuoretta luettavaa Parvs- kustannusyhtiön hienon taidekirjalahjotuksen myötä.
Kirjastoamme rikastuttavat nyt muiden muassa Jorma Hautalan graafiset abstraktit maalaukset ja installaatiot sekä Senja Vellosen akvarellit. Feministisen poptaiteilijan Katja Tukiaisen vuosina 2008–2013 tehtyjen 250 teoksen kuvakokoelma on nimeltään Works Part Two. Tukiaisen omaperäiset teokset tunnistaa kirkkaasta pinkistä väristä, suurisilmäisistä tytöistä, satuhahmoista ja poliittista viesteistä.
Uutuuksien joukosta löytyy myös kuvataiteilija Heikki Marilan Kukkia ja Perkeleitä, joka kokoaa kansien väliin Marilan maalauksia vuosilta 1995–2014. Teos ilahduttaa myös saksan- ja englanninkielisiä tai -mielisiä, sillä sisällön tekstit ovat suomen lisäksi myös näillä kahdella kielellä.
Taiteilija Timo Heino luo suurikokoisia installaatioita mitä erilaisimmista materiaaleista. Heinon taide herättää huomiota ja hän on ansioitunut myös julkisen taiteen saralla: tänä vuonna häneltä valmistuu Helsingin Kalasatamaan uusi julkinen teos, Veteen piirretty viiva.
Kirjastossamme on nyt myös vasta julkaistu Kaarina Kaikkosen upeita tekstiilitöitä esittelevä kattava teos. Suomen Madridin- instituutin ARCOmadridin takia järjestämä Kaikkosen tilataideteos Taivaan kosketus, on nähtävissä CentroCentron taidekeskuksessa Cibelesin palatsissa Madridissa elokuun loppuun saakka, ja paidoista koottu installaatio on päässyt mukaan kyseiseen kirjaankin taiteilijan uusimpana luomuksena.
Kenties monille vieraammalta taiteilijalta Melek Mazicilta on tarjolla perehtymisen arvoinen pieni teos Transparency. Mazici on turkkilais-suomalainen kuvataiteilija ja taidegraafikko, jonka yksinkertaiset, puhuttelevat värivariaatiot tuovat mieleen vuoroin kasvimaailman lajeja, vuoroin ihmis- tai eläinhahmoja tai vain mielikuvituksen maisemia.
Heinäkuun uutuuksissa on myös suomalaisesta arkkitehtuurista ja rakennuksista kiinnostuneille Puinen Helsinki- arkkitehtuuriopas, joka johdattaa raikkaaseen ja moderniin puun maailmaan. Teos on arkkitehti Jussi Vepsäläisen ja valokuvaaja Jussi Tiaisen yhteistyönä toteutettu hauska taskukirja. Tiaisen valokuvanäyttely Inhimillinen arkkitehtuuri kiertää parhaillaan Espanjaa.
Nykytaiteen tutkija ja kriitikko Maria Hirvi-Ijäs vastaa teoksesta 22 Tapaa. Taiteellinen ajattelu suomalaisessa nykytaiteessa. Se käsittelee tapoja ajatella taidetta ja toimia suomalaisena taiteilijana. Teksteissä korostuu taiteilijoiden oma strateginen ajattelu, jonka kautta voi havaita yleisimpiä muutoksia suomalaisessa taiteessa, kulttuurissa ja yhteiskunnassa. Kirjan syövereistä löytyy muun muassa Hannaleena Heiskan, Nelli Palomäen, Santeri ja Anna Tuorin, Pilvi Takalan ja Hans Rosenströmin työn jälkeä. Teoksesta löytyy myös turkulaisen taiteilijaryhmän IC-98:n Abendland –Iltaruskon maa -videoteoksen esittely. Vuonna 2015 Venetsian Biennaalissa Suomen edustajana esiintyvän IC-98:n teoskokonaisuus Abendland/Iltaruskon maa oli esillä Suomen Madridin-instituutin tuottamassa ARCOmadrid-taidetapahtuman osiossa, Conde Duquen taidekeskuksessa Madridissa keväällä 2014. 22 Tapaa on kirjastossamme suomenkielisen version lisäksi myös englanninkielisenä ja se löytyy nimellä 22 Ways.
Tervetuloa tutustumaan suomalaiseen taiteeseen Suomen Madridin-instituutin kirjastoon!