Suomea iloisemmin

Uutuudet

Kuullessaan sanan ”kielioppi”, kovin moni tuskin alkaa pomppimaan innosta. Me täällä instituutissa kuitenkin riemuitsimme kun kokelmiimme saapui Svetlana Myhkyrän tekemä Suomea iloisemmin-kielioppikirjasarja. Kyseessä ei nimittäin ole mikä tahansa kielioppi, vaan näissä teoksissa kieliopin salat aukenevat kuvien avulla.

Kieliopin tekijä opettaa suomea toisena kielenä ja sanojensa mukaan kirja on syntynyt vastaamaan suomen kielen opettajien tarpeita. Tekijän tavoitteena on ollut laatia kielioppi, joka olisi samalla sekä hyödyllinen että hauska. Sarja koostuu kolmesta eri teoksesta, mutta niitä ei tarvitse käydä järjestyksessä läpi, vaan jokainen voi käyttää sitä omien tarpeidensa mukaan.

Ensimmäisessä osassa keskitytään sanaluokkien hahmottamiseen, nomineihin ja sijaluokkiin. Esimerkiksi, ei ole sama asia sanoa, että ”Matti on järvellä” kuin että ”Matti on järvessä”. Toisessa osassa taas tutustutaan muun muassa adjektiiveihin, pronomineihin sekä post- ja prepositioihin. Kolmannessa ja viimeisessä kirjassa pääosassa ovat verbit, ja kirjan sivuilla selitetään niiden eri aikamuodot ja tapaluokat, infinitiivit sekä passiivin käyttö. Kirjojen kuvien avulla suomen kieliopin merkitykset aukeavat opiskelijoille aivan uudella tavalla.

Kieliopin osaaminen on edellytys kielen hallitsemiselle, mutta sekä Myhkyrän että meidän mielestämme sen opiskelun ei tarvitse olla tylsää. Hauska ja innovatiivinen Suomea iloisemmin on nyt lainattavissa kirjastostamme!