Tasa-arvoa käsittelevä Miina Sillanpää – Edelläkävijä

Uutuudet

Suomen Madridin-instituutin kirjaston valikoima laajenee Aura Korppi-Tommolan suomenkielisellä uutuuskirjalla Miina Sillanpää – Edelläkävijä (SKS, 2016).  Suomalaisesta kansalaisvaikuttajasta Miina Sillanpäästä (1866-1952) kertova kirja keskittyy pääasiassa naisten oikeuksien sekä lastensuojelun ja koulutuksen kehitykseen sekä Sillanpään elinaikana että sen jälkeen.

Miina Sillanpää oli mukana vaikuttamassa Suomen tulevaisuuteen monella eri yhteiskunnan alalla, kuten naisten, lasten sekä vähäosaisten asemaa. Hän toimi kansanedustajana lähes koko aikuisikänsä. Erityisesti sisällissodan jälkeen hän nousi merkittävästi valtakunnalliseksi vaikuttajaksi: hän keskittyi demokratian vakiinnuttamiseen sekä ministerinä että lisäksi puheenjohtajana useassa Helsingin sosiaalialan lautakunnissa.

Valtakunnallinen vaikutus sekä mallina olo useissa hyvinvointialan järjestössä on ollut osana suomalaisen hyvinvointivaltion syntyyn, ja nykypäivän kansainväliset keskustelut ihmisoikeuksista ovat hämmästyttävän samanlaisia kuin Sillanpään tasa-arvon puheet yli 100 vuotta sitten.

Samalla Sillanpään oma elämänkehitys köyhästä torppariperheen tytöstä Suomen ensimmäiseksi naispuoliseksi ministeriksi muuttui suomalaisen tasa-arvon symboliksi. Vuonna 2016 Miina Sillanpään syntymästä tuli kuluneeksi 150 vuotta, jolloin hänelle järjestettiin kertaluonteinen juhlaliputus 1. lokakuuta. Hänen merkittävän asemansa takia yhteiskunnassa, sisäministeriö on ehdottanut vastaavaa yleistä liputusta.

Kirjan kirjoittaja Aura Korppi-Tommola on tunnettu lastensuojelun ja naishistorian tutkija. Kirja on valittu osaksi Suomi 100- juhlavuoden ohjelmaa, yhteistyössä Miina Sillanpää –säätiön kanssa.