Martti Pärssinen medverkar i dokumentärserie på Netflix

NYHETER


Den andra säsongen av den populära dokumentärserien Ancient Apocalypse: The Americas hade premiär på Netflix. Serien regisseras av journalisten och författaren Graham Hancock. Den nya säsongen innehåller sex 40-minutersavsnitt som utforskar mystiska forntida civilisationer i Amerika. Bland säsongens gästande experter finns den finske arkeologen doktor Martti Pärssinen, som har spelat en nyckelroll i den arkeologiska forskningen i Amazonas i Brasilien. Forskningen har finansierats av Finlandsinstitutet i Madrid och Helsingfors universitet.

Pärssinen ledde forskningen i Acre-regionen i Brasilien, där han upptäckte mer än 10 000 år gamla mänskliga fotavtryck i Amazonas. Enligt forskaren ”brände de första invånarna i Amazonas skogen för att skapa gläntor som underlättade jakten och tillväxten av palm- och kastanjeträd, vilket inledde en process som upprepades i tusentals år”. Dessutom har hans team möjliggjort upptäckten av en forntida civilisation i Amazonas. Aquiry-kulturen, som bebodde regionen för mer än 2.600 år sedan, mellan 700 f.Kr. och 900 e.Kr. Forskningen har också avslöjat hundratals ceremoniella centrum i form av geometriska byggnader, kända som Amazonas geoglyfer. I motsats till tidigare antaganden som ansåg att Amazonas inre var ett orört område fritt från mänskligt inflytande är detta ett bevis på en mycket avancerad kulturell och teknisk utveckling.

Under sin första säsong var Hannocks serie en av de tio mest populära engelskspråkiga programmen i världen på Netflix. Serien utmanar traditionella berättelser om mänsklighetens historia. Ancient Apocalypse: The Americas utforskar nya arkeologiska upptäckter i New Mexico, Mexiko och Peru, Påskön och Brasilien. Enligt Hancock belyser avsnitten hur dessa upptäckter kan förändra den historiska berättelsen om kontinentens första invånare. De antyder att det kan ha funnits en avancerad civilisation som har satt sin prägel på flera forntida kulturer. Pärssinen själv bekräftar inte denna hypotes, eftersom han anser att det saknas avgörande vetenskapliga bevis, men medger att upptäckten av en Aquiry-civilisation i Amazonas ansågs omöjlig fram till för några decennier sedan. ”Dessutom är spännande teorier en del av vår journalistiska kultur, de väcker kritik och förtjänar att diskuteras”, säger Pärssinen.

Å andra sidan betonar Pärssinen vikten av den synlighet som dokumentärserien erbjuder. ”Dokumentären och dess synlighet kan bidra till att skydda de geoglyfer som nu förstörs av schaktmaskiner för att underlätta odlingen av soja, majs och sockerrör. Samtidigt kan det bidra till att säkra finansiering för forskningen på dem.” Dokumentären belyser det akuta problemet med avskogningen i regionen, som hotar att förstöra viktiga arkeologiska lämningar före forskare hunnit studera dem grundligt.

I serien får Pärssinen sällskap av framstående experter som den brasilianska paleontologen doktor Alceu Ranzi. Också representanter för ursprungsbefolkningen som Antonio Apurinã, och en kulturell representant från kulturens värld, Hollywood-skådespelaren Keanu Reeves medverkar. Reeves diskuterar vikten av historieberättande som en väsentlig del av kulturbevarandet.

Pärssinens medverkan i serien belyser värdet av samarbete mellan internationella vetenskapliga institutioner och Finlandsinstitutet i Madrids betydelse för att främja studier av Latinamerika. Pärssinens arbete ger inte bara ett nytt perspektiv på Amazonas förflutna, utan väcker också viktiga frågor om de forntida civilisationernas inverkan på den biologiska mångfalden i världens största regnskog.

Foto: Martti Pärssinen och Alceu Ranzi i Brasilien. Copy Heli Pärssinen.