Lauri Laineen (synt. 1946) barokista ja Zurbaránista innoitusta saaneet maalaukset saapuvat Roomasta, jossa ne ovat olleet esillä Galleria Angelicassa. Suomen Madridin-instituutin galleriassa 7.3.2017 avattavaan näyttelyyn tulee esille otteita maalaussarjoista, jotka ovat valmistuneet vuosina 2013 – 2016.
Lauri Laineen maalauksissa taidehistoriallinen kerrostuneisuus yhdistyy voimakkaasti tämän päivän taiteeseen. Nykyisin varsinkin espanjalaiset vaikutteet ovat Laineelle tärkeitä ja hän onkin matkustanut paljon esimerkiksi Sevillassa ja Madridissa. Teoksissa voidaan nähdä vaikutteita barokin maalaustaiteesta ja varhaismodernismista, mm. kubismista. Abstraktio ja esittävyys, traditio ja nykyaika kohtaavat luoden arvoituksellisen tunnelman. Maalaussarjojen keskeisenä aiheena ovat ihmiseen viittaavat figuurit, jotka näyttävät kantavan erilaisia soitinten kaltaisia esineitä mukanaan. Maalauksille on ominaista monipuolinen sivellintekniikka ja materiaalin tuntu.
Taidekriitikko Otso Kantokorpi kuvailee Lainetta seuraavasti:
Hän on jo pitkään hakenut innoitusta barokin maalaustaiteesta. Viimeisimpänä Francisco de Zurbaránin (1598–1664) naispyhimysteoksista, joita hän tämä maalasi useina sarjoina 1630-luvulta eteenpäin. Vastaavasti Laineellakin ovat sarjat kasvaneet – mutta toisin kuin Zurbarán, Laine on varioinut sarjojaan figuurien taustojen ja niiden värimaailman kautta. Laineen teokset eivät ole barokkikliseiden mukaisesti kovin runsaita ja rönsyileviä – teokset ovat saaneet esimerkiksi taidehistorioitsija Altti Kuusamon toteamaan, että Lainetta on pääosin puhutellut barokin ”kuulas plastiikka”.
Näyttelyn kaikki teokset ovat öljymaalauksia. Maalauksia 2013-2016 on esillä instituutin galleriassa 7.4.2017 asti.
Maalauksia 2013-2016
Lauri Laine
7.3.-7.4.2017