URUGUAY – Lauri Astalan katoamisesta Montevideon vankisellissä

Kuva: Lauri Astala, Katoamisesta, 2012

Taiteilija Lauri Astalan interaktiivinen videoinstallaatio Katoamisesta avataan Montevideon nykytaiteen keskuksessa maaliskuussa.  Videoteos on osa Suomen Madridin-instituutin järjestämästä suomalaisen nykytaiteen esittelystä Etelä-Amerikassa.

Katoamisesta (2012) on Lauri Astalan uusin interaktiivinen ja immersiivinen videoinstallaatio. Teos sijoittaa katsojan näyttämölle, elokuvan tarinan päähenkilöksi. Katsoja viedään toiseen aikaan ja paikkaan jossa hän tapaa toisen henkilön – teoksen tekijän – ikään kuin he jakaisivat saman tilan ja todellisuuden. Katoamisesta kertoo nykyisten viestintäteknologioiden aiheuttamista muutoksista tila-aika -kokemuksissamme ja sosiaalisissa kohtaamisissamme. Teos pyrkii rikkomaan elokuvan perinteisen ”mustan laatikon” todellisuuden, jossa katsojan rooli on rajoitettu kokemaan välillinen todellisuus passiivisena tarkkailijana. Se myös kyseenalaistaa mitä katsoja todellisuudessa katsoo: elokuvaa, itseään vai omaa katsettaan… Teos asettaa konkreettiseksi läsnäolevan tässä ja nyt -todellisuuden suhteen toisessa ajassa, toisessa paikassa tapahtuvaan todellisuuteen, jota elokuvat ja kuvat perinteisesti esittävät.

Vuonna 2010 avattu Uruguayin ensimmäinen nykytaiteen keskus Espacio de Arte Contemporáneo toimii maan ensimmäisessä vankilassa. Astalan teos installoidaan yhteen Miguelete-vankilan vanhoista selleistä, jossa vangit kuluttivat päiviään vuodesta 1888 aina vuoteen 1990 asti. Konteksti on voimakas ja antaa uuden ulottuvuuden teoksen teemalle: katoamiselle. Lauri Astala (1958) elää ja työskentelee Helsingissä ja Ranskan Avallonissa. Hän valmistui Kuvataideakatemiasta vuonna 1989 ja jatkoi Fulbright-stipendiaattina opintojaan Chicago Art Institutessa (MFA, 2001). Astalalle myönnettiin Taiteen valtionpalkinto vuonna 2007.  Katoamisesta oli marraskuussa 2013 esillä Buenos Airesissa.

Lauri Astala: Katoamisesta
Espacio de Arte Contemporáneo
c/ Arenal Grande 1930 Montevideo, Uruguay
Avajaiset: 20. maaliskuuta 2014
Näyttely avoinna: 21.3. – 18.5.2014