Fragmento de una imagen de Jon Cazenave

Kuvia jäästä, maasta, valosta ja hiljaisuudesta

Helmikuussa 2024 Suomen Madridin-instituutissa järjestetään baskimaalaisen valokuvaajan Jon Cazenaven valokuvanäyttely Ice, Soil, Light & Silence.

Tämän projektin taiteellinen työ syntyi kahden viikon aikana Kilpisjärvellä sijaitsevalla biologisella tutkimusasemalla, ja alkunsa se sai kuraattori Sandra Maunacin ja Madridin-instituutin ehdotuksesta. Jo matka Kilpisjärvelle oli Cazenavelle mullistava kokemus. “Näinä kiireisinä aikoina, jatkuvan nopeutumisen ja välittömän reagoinnin vaatimusten keskellä, on edelleen olemassa paikkoja, joihin täytyy matkustaa hitaasti”, Cazenave korostaa.

Biotaiteen seuran järjestämä residenssi kiinnittää huomiota projekteihin, joissa yhdistyvät taide ja luonnontieteet. “Käytin kuusitoista intensiivistä päivää kehittäen uusia tapoja kuvata ympäröivää seutua”, kertoo Jon Cazenave. “Tavoitteenani oli sallia luonnon elementtien toimia välineinä, joiden avulla on mahdollista saavuttaa kulttuurille hieman tuntemattomampia ilmaisutapoja.”

Näyttely on saanut nimensä materiaaleista, joita on käytetty tämän kuvakokoelman luomiseen. Taiteilijan mukaan nämä neljä avainasiaa, jää, maa, valo ja hiljaisuus, ovat toimineet inspiraation lähteenä hänen kehittäessään työtä, joka tutkiskelee luonnon ja kulttuurin välistä kiinteää suhdetta maiseman kautta.

Ice, Soil, Light & Silence -näyttelyn kuraattori Sandra Maunac kuvailee Jon Cazenaven töitä:

“Suorat interventiot, käsityöprosessit ja monenlaiset superpositiot tuottavat värähtelyjä luodakseen eräänlaisen elävän koreografian, jossa kuvat eivät enää ole vain merkkejä aiemmista viesteistä. Kuvat aktivoituvat kokiessamme ne; ne muistuttavat meitä siitä, että olemme vain pieniä hiukkasia tässä maailmassa. Muutaman yksinkertaisen huomion avulla Jonin työ auttaa meitä havaitsemaan jatkuvasti liikkeessä olevat organismikokonaisuuden pienimmät osaset, joita meidän tulisi kuunnella paljon enemmän.“

Ice, Soil, Light & Silence -näyttelyn voi nähdä Suomen Madridin-instituutin galleriatilassa 2.–29.2. tiistaista perjantaihin klo 10–19 ja lauantaina 10.2. klo 10–14.

Ice, Soil, Light & Silence
Jon Cazenave
2.–29.2.2024
Avajaiset perjantaina 2.2.2024 klo 19.30
Suomen Madridin-instituutti
c/ San Agustín, 7, bajo
Näyttely avoinna tiistaista perjantaihin klo 10–19 ja lauantaina 10.2.2024 klo 10–14.