PERU – Kehoja, rajoja ja rajanylityksiä globalisoituneessa maailmassa

Kuva: Raakel Kuukka

Suomen Madridin-instituutti esittelee huhtikuussa valokuva- ja videotaidenäyttelyn Bodies, Borders, Crossings (Rajanylityksiä) Perussa, osana Liman toista valokuvabiennaalia.

Näyttely tutkii kymmenen Suomessa toimivan taiteilijan kautta ruumiillisuuden, ruumiillisten suhteiden, kontrollin, rajojen ja rajanylitysten teemoja.

Rajanylitykset ovat osa jokapäiväistä elämää; lukemattomat ihmiset ja tavarat ylittävät jatkuvasti erilaisia rajoja joka puolella maailmaa. Rajat sekä liittävät maita ja kulttuureja toisiinsa että erottavat niitä toisistaan, ja ihmisten identiteetit muodostuvat kategorisoinneista ja rajanvedoista. Ihmisruumis itsessäänkin, sen ääriviivat ja iho, muodostavat rajatun alueen johon kohdistuu tietynlaista ”rajakontrollia” ruumiillisten normien ja ihanteiden muodossa.

Näyttelyn on kuratoinut Suomen New Yorkin kulttuuri-instituutin johtaja Leena-Maija Rossi sekä valokuvaaja Kari Soinio. Sen teokset käsittelevät ruumiillisuutta sekä rajoja ja rajanylityksiä monista eri näkökulmista. Osa taiteilijoista tutkii sukupuolinormien merkitystä, toiset kyseenalaistavat Pohjoismaiden ”näkymätöntä” rodullisuutta eli valkoisuutta, ja toiset niin kutsuttua “vapaata” liikkuvuutta globalisoituneessa maailmassa. Kokonaisuudessaan näyttely kommentoi ajankohtaista yhteiskunnallista keskustelua yksien rajojen häviämisestä ja toisten muodostumisesta.

Jaakko Heikkilä, Catarina Ryöppy, Minna Rainio ja Mark Roberts käsittelevät paikkaan ja aikaan liittyviä rajanylityksiä: maasta- ja maahanmuuttoa sekä vapaaehtoisia ja pakotettuja rajanylityksiä. Marja Pirilä, Hannele Rantala ja Raakel Kuukka keskittyvät identiteettejä muodostaviin rajoihin ja rajanylityksiin. Riikka Kuoppala, Minna Suoniemi ja Elena Näsänen haastavat, jopa murtavat, sukupuolen ja ihmiskehon rajoihin liittyviä oletusarvoja.

Suomen Madridin-instituutti on tuottanut Liman näyttelyn yhteistyössä Suomen New Yorkin kulttuuri-instituutin, Suomen Perun suurlähetystön ja Perun Pohjoisamerikkalaisen kulttuurikeskuksen kanssa.

Bodies, borders, crossings (Rajanylityksiä)
Galeria Juan Pardo Hereen
Jr. Cuzco 446, Lima 1
Avajaiset: 10.4.2014
Näyttely: 11.4. – 18.5.2014

Valikko