grafismo del proyecto de hotel para insectos

Hyönteishotelli – 39186 Vacant Rooms

VAPAA kollektiivi edustaa Suomen Madridin-instituuttia Concéntrico-festivaalilla, joka esittelee kansainvälistä arkkitehtuuria ja muotoilua Espanjan La Riojassa 2.-5.9.2021.

Festivaalilla nähtävässä arkkitehtuurin ja ilmastokriisin suhdetta käsittelevässä projektissa 39186 Vacant Rooms kaupunkien pölyttäjähyönteiset ovat pääosassa. Kollektiivin jäsenet, arkkitehdit Iines Karkulahti, Meri Wiikinkoski ja Charlotte Nyholm, ovat luoneet festivaalille kokemuksellisen installaation, jonka kymmenistä tuhansista onkaloista koostuva rakenne toimii samalla hyönteishotellina, tarjoten levähdyspaikkoja hyönteisille. Rakennetun ympäristön ja luonnon rajaa hämärtävä projekti saa kysymään, miten yhteiskunnan olisi muututtava, jotta erilaiset eliöt ja organismit olisivat tervetulleita urbaaniin elinympäristöön.

”Viimeisten 50 vuoden aikana ihmisen maankäyttö on lisääntynyt räjähdysmäisesti, ja koska modernit länsimaiset yhteiskunnat vetävät rajan luonnollisen ja rakennetun ympäristön välille, kaupunkeja ei rakenneta muiden eliölajien tarpeita ajatellen. Vaikka voimme nauttia luonnossa vierailemisesta, suurin osa ei enää asu sen äärellä. Kun toiset eläimet tai organismit yrittävät asettua ullakolle tai navettaan, siivoamme ne nopeasti pois. Koska kaupungit jatkavat kasvamistaan, meidän on löydettävä tapoja tehdä luonnolle tilaa kaupungeissa, jos haluamme välttää peruuttamattoman monimuotoisuuden häviämisen. Tämä tarkoittaa, että arkkitehtien on ryhdyttävä suunnittelemaan paitsi ihmisille, myös muille eliöille. Installaatiossa esiin nostamamme pölyttäjähyönteiset ovat erityisen tärkeitä, koska ne ovat välttämättömiä koko maapallon ruoantuotannolle.”

Festivaalin jälkeen 39186 Vacant Rooms puretaan pieniin hyönteishotellinosiin, jotka kaupunkilaiset voivat halutessaan viedä pihoilleen ja parvekkeilleen. Tällä tavalla festivaali on osa muutosta, ja auttaa ylläpitämään kaupungin biodiversiteettiä.

39186 Vacant Rooms
Festival Concéntrico
Vapaa-kollektiivi
Casa Farias
Logroño