Finnbastu

finnbastuSuomen Madridin-instituutin kirjasto saa silloin tällöin kirjalahjoituksia. Tällä kertaa suosittelemme teille yhtä erään lukijamme lahjoittamaa, ilahduttavaa aarretta.

Pian on taas viikonloppu ja lauantai, saunapäivä.

Finnbastu on hurmaava opas saunasta. Sen on julkaissut vuonna 1942 Suomalaisen saunan ystävät -niminen yhdistys, joskin H.J. Viherjuuri painottaa esipuheessa teoksen olleen valmis jo vuonna 1941, mutta julkaisun viivästyneen olosuhteiden pakosta.

Viherjuuren mukaan saunan merkitystä kansanterveydelle ei ole arvostettu tarpeeksi. Niinpä hän hyödyntääkin 135-sivuisessa oppaassaan mahdollisuuden tuoda tämä puoli esille.

Finnbastu tarjoaa tietoa lukuisista saunaan ja saunomiseen liittyvistä asioista, aina saunanrakennuksesta saunan sisustamiseen ja valaistukseen, sekä siihen, montako ovea saunaan on suositeltavaa rakentaa. Kirjassa kuvataan myös käyttäytymisnormit, tarvittavat tauot saunomisen välissä ja ohjeistetaan asianmukaiseen kehon kuivatteluun. Piirrokset ja valokuvat ovat todella hienoja ja kuvaavat äärimmäisen tarkasti ja tosissaan kaikkea saunaan liittyvää.

Yksi useista kirjan yksityiskohdista ovat saunan arvostelijoille omistetut sivut, sillä näinkin syväänjuurtuneella tavalla on vastustajansa. Esimerkkinä tästä kerrotaan vuoden 1756 kirjoituksesta, jonka laativat kuninkaallisen lääketieteellisen koulun herrat. Kirjoituksessa vastustettiin saunaa, sillä saunassa synnyttämisen nähtiin aiheuttavan lapsikuolemia yhdessä ”muiden hullutuksien” kanssa.

Kaksi vuotta ennen Finnbastun julkaisua Viherjuuri, joka nähdäkseen oli ensimmäinen perusteellisesti saunaa käsitellyt kirjoittaja, kirjoitti toisen kirjan samasta aiheesta. Teoksen nimi oli yksinkertaisesti Saunakirja. Finnbastu-teoksesta on saatavilla myös kansainvälisille markkinoille suunnattuja versioita, kuten portugalin- ja ranskankieliset kirjat, sekä pohjoisamerikkalaisille markkinoille suunnattu versio. Valitettavasti Instituutissa ei ole näitä saatavilla (vielä!).

Tule tutustumaan saunan maailmaan sotienvälisen ajan perspektiivistä.