Suomalaisten yleisten saunojen aatelistoa

Uutuudet

Suomalainen saunakulttuuri herättää usein ihmetystä ulkomailla, varsinkin mitä kauemmaksi Suomesta maantieteellisesti mennään. Mutta vaikka reilun viiden miljoonan asukkaan Suomessa on yli 3,2 miljoonaa saunaa, alkavat yleiset saunat olla harvassa Suomessa.

Harvojen yleisten saunojen joukosta löytyy kuitenkin suomalaisten saunojen aatelistoa. Matkailulehti Mondo valitsi marraskuun 2012 numeroonsa eri puolilta Suomea kahdeksan nautinnollista yleistä saunaa, joiden joukossa on muun muassa Suomen vanhin yhä toimiva yleinen sauna. Seuraavassa esittelemme muutaman Suomen legendaarisista yleisistä saunoista.

Helsingin Kotiharjun saunaa kutsutaan myös ”Kaurismäkeläiseksi saunaksi”. Vuonna 1928 rakennetusta puulämmitteisestä saunasta löytyykin vanhanajan Suomi-nostalgiaa: saunassa on tarjolla vanhan ajan tapaan pesijä muutamana päivänä viikossa. Kotiharjun sauna on nykyään Helsingin ainoa puulämmitteinen korttelisauna.

Suomen vanhin yhä toimiva yleinen sauna löytyy Tampereelta. Pispalan saunayhdistyksen pyörittämä Rajaportin sauna avattiin vuonna  1906 ja on edelleen toiminnassa. Saunan kolmen kuution jyhkeä kivikiuas on nähtävyys ja ainutlaatuisesta saunakokemuksesta tullaan nauttimaan myös kauempaa Suomesta.

Jos haluat tietää enemmän suomalaisesta saunakulttuurista tai lukea Mondon artikkelin kokonaisuudessaan, tule ihmeessä Suomen Madridin-instituutin kirjastoon. Lainaamme erittäin mielellämme kirjojamme ja lehtiämme, jotka käsittelevät tätä ainutlaatuista suomalaista perinnettä.

Lisätietoja:
www.mondo.fi
www.rajaportinsauna.fi
www.kotiharjunsauna.fi