Finlands svenska historia och litteratur

helmikuu2_webSamlingen med finlandssvensk litteratur i vårt bibliotek växer hela tiden. I februari fick biblioteket flera verk av Svenska Litteratursällskapet (SLS).

Bland nyheterna finns litteraturvetenskapliga verk av två tidiga finlandssvenska författare: Edith Södergran och Henry Parland. Efter Tove Jansson är antagligen Södergran (1892 – 1923) den mest kända och omtyckta finlandssvenska författaren.  I vårt bibliotek finns även hennes verk i spansk översättning. I På fria villkor ̶ ett citat från Södergrans kändaste dikt Vierge moderne ¬ ̶  ger en grupp forskare nya perspektiv på denna något mytomspunna författarinna som dog redan som ung.

I Må vi blicka tillbaka mot det förflutna. Svenskt och finskt hos åtta finlandssvenska författare ser litteraturforskaren och kritikern Michel Ekman på hur 1900-talets tidiga svenskspråkiga författare förhöll sig till det finska språkets växande ställning. Termen finlandssvensk var då ny och i ständig förändring.

SLS egna serie Historiska och litteraturhistoriska studier berättar om den svenska kulturens historia i Finland. I det senaste numret får man veta mer om författaren Mirjam Tuominen och poeten Gunnar Björling.

I vårt bibliotek finns även del I och II av Finlands svenska historia. Del I är skriven av Kari Tarkiainen och del II av Nils Erik Villstrand. Den andra delen berättar om tiden mellan 1560 ̶ 1820 och när Sverige förlorade Finland till Ryssland. Båda delarna är intressant läsning för alla som vill känna till det förflutna men också förstå nuet.

Meny