Artbreak

Artbreak: residensverksamhet är ett effektivt sätt att nätverka och stöda konstnärers projekt internationellt

Oulu2026

Artbreak är ett konstnärsresidens som är beläget i det lilla samhället Ii i Norra Finland. För konstnärsresidenset ansvarar biologkuratorn Kaisa Kerätär och bildkonstnären Antti Ylönen. Artbreak erbjuder en möjlighet för internationella konstnärer att medverka i Basecamp residensprogrammet. Programmets ändamål är att konstnären ska få lära känna den Lapplands natur och kultur samt skapa nätverk inom konstfältet i Finland. Artbreak har samarbetat med Finlandsinstitutet i Madrid i samband med UOMA-projektet, som hör till Uleåborg2026-kulturårets program.

Varför vill ni medverka i residensverksamheten tillsammans med institutet?
Vi grundade vårt första residens för bildkonstnärer utanför Uleåborg redan år 2006. Vårt egna konstnärsresidens kom igång år 2010. Vi upplever att residensverksamhet är ett väldigt effektivt sätt att nätverka och stöda konstnärers projekt internationellt. Samarbetet med institutet ger verksamheten en bra grund.

Vad kan korsningen mellan finsk och spansk kultur ge och lära oss? Hur kan vi uppmärksamma det i vårt samarbete?
Tillsammans kunde vi stöda tvärvetenskapliga initiativ som fokuserar på att samla platsbunden information, invånares upplevelser och perspektiv om förhållandet mellan människan och miljön, forskning inom den sociala kontexten för skildringar om naturen och hur klimatförändringen påverkar människors välmående.

Hur har samarbetet fortskridit och hur kan de olika parterna lära från varandra?
Jag kan redan nu säga att smarbetet varit väldigt aktivt och intressant. Vi känner att vi har mycket att bidra med på grund av vår kunskap om det arktiska områdets miljö och kulturfältet och vi ser fram emot att lära oss om de här ämnena från Spaniens perspektiv.

Hur påverkar Uleåborg 2026 er verksamhet?
Genom vårt residens vill vi stöda konstnärligt arbete genom att erbjuda en bas för internationella konstnärers verksamhet. År 2026 förverkligar vi en utställningsturnering där naturen förenas med människans fysiska och själsliga liv.

Har ni andra spansk- eller portugisisktalande i ert residens? Hurdana projekt har ni gjort tillsammans med spanjorer förut?
Med spanska konstnärer har vi förut gjort samarbete på 1990 och 2000-talet, så grunderna i spanska har vi därför lite koll på. Antti besökte Spanien första gången under 1990-talets början och samarbetade då med konstcentret Arteleku i San Sebastian. Nätverken Antti skapade i Spanien utnyttjade vi senare då den baskiska konstnären Ramon Zuriarrain och Antti höll en gemensam utställning i Uleåborg 1992. Dessutom bjöd uleåborgare in baskiska konstnärer till Uleåborg år 1993 för att medverka i Bothnia Seascape Art Workshop. Sammanlagt fyra spanska konstnärer medverkade; Asier Laspiur, Josu Sarasua, Oier Villar och Manu Muniategi. Den internationella skulptursonaten Symposium arrangerades i Uleåborgs område år 1998. Antti fungerade som konstnärlig ledare för evenemanget och den spanska skulptören Xavier Laka medverkade. Under 2000-talet har vi haft flera personliga kontakter till spanska konstnärer som besökt Uleåborg, t.ex. Oriol Mora, Maria Platero och Ignacio Chavarri. Med dem har vi fört intressanta diskussioner om konst och medverkat i dera mästarklasser.