Lempäälästä kotoisin oleva Aleksi Ranta, 19, halusi pienenä poikana lentää. Pomppimisen, itsepuolustuslajien ja trampoliinin kautta Aleksi päätyi trickingin pariin, ja nykyään hän uhmaa painovoimaa mitä hurjimmilla volteilla ja kierteillä. Kesäkuun lopussa han saapuu Madridiin Mulafest-kaupunkifestivaaleille Suomen Madridin-instituutin, Suomen suurlähetystön ja Madridin parkour-yhdistyksen kutsumana.
Tricking ei tunnu olevan kovinkaan monen tiedossa oleva laji. Mitä tricking oikein on, ja onko sillä paljon harrastajia ympäri maailmaa?
Tricking ei tosiaan ole lajina kovin yleisessä tiedossa. Itse asiassa harva tietää siitä yhtään mitään. Tricking, eli suomalaisittain trikkaus, on todella vapaa, fyysinen ja taiteellinen laji, jota voi harrastaa tasaisella alustalla missä vain; vaikkapa nurmikolla, permannolla tai asfaltilla. Trikkaaja yhdistelee potkuja, kierteitä ja voltteja liikesarjoiksi eli komboiksi. Muita sääntöjä lajissa ei oikeastaan ole, joten harrastaminen voi olla hyvinkin luovaa. Samanlaiseen vastaukseen olen päätynyt lukemattomia selityskertoja, kun puheeksi on tullut tricking-harrastukseni. Toivon että jonain päivänä minun ei tarvitsisi selittää mitä harrastukseni on, vaan lajin nimi puhuisi jo puolestaan. Tarkkaa arviota harrastajien määrästä en osaa sanoa, mutta suurimassa facebook-ryhmässä on noin 20 000 jäsentä eli joissain kymmenissä tuhansissa pyöritään. Harrastajia löytyy oikeastaan joka puolelta maailmaa.
Miten itse päädyit harrastamaan kyseistä lajia?
Tuntuu, että omat luonteenpiirteeni ovat vetäneet minua koko ajan lajia kohti. Kun olin 4-vuotias, halusin lentää, joten laitoin muovipussit käsiini siiviksi ja juoksentelin ympäriinsä heilutellen niitä. Hypin myös sohvalla ja joka paikassa, joten vanhempani veivät minut lopulta harrastamaan Taekwondoa. Sieltä sain todella hyvän pohjan nykyistä lajiani varten. Hypin nuorempana myös paljon trampoliinilla, mikä kehitti kehonhallintaa. Alkukeväästä 2011, kun olin 15-vuotias, löysin Youtubesta ensimmäiset tricking-videot, ja siitä se sitten lähti. Australialaisen Scott Skeltonin ja suomalaisen Veli-Matti Saarelan videot herättivät minussa halun oppia yhtä hienoja temppuja. Ahmin koko sen kesän kaikkea trikkaukseen liittyvää materiaalia Internetistä ja löysin suomalaisen sivun trikkaus.comin, jonka keskustelufoorumin kautta päädyin Tampereen Nääshalliin treenaamaan tamperelaisten lajin harrastajien kanssa.
Videoistasi näkee, että laji on todella haastava. Kuinka paljon se vaatii harjoittelua?
Lajin harrastaminen on kyllä välillä todella turhauttavaa ja haastavaa mutta samalla myös älyttömän palkitsevaa. Lajin vapaus pitää treenaamisen mielekkäänä, ja vaikka yleensä treenaan noin kolme kertaa viikossa, saattaa olla aikoja, jolloin harjoittelen melkein joka päivä, koska olen niin motivoitunut ja palan halusta kehittyä.
Tricking vaatii ainakin älytöntä vartalonhallintaa. Mitä muuta se vaatii? Ja minkä sanoisit olevan kaikkein tärkein ominaisuus lajin harrastajalle?
Tricking vaatii hyvää fyysistä kuntoa sekä omien rajojen tiedostamista. Tärkein juttu on mielestäni kuitenkin intohimo lajia kohtaan.
Liittyykö trickingin harrastamiseen jotain vaikeuksia? Löytyykö Suomesta paljon lajin harrastamiseen soveltuvia paikkoja?
Trikkauksen aloittaminen voi olla hyvinkin vaikeaa ja turhauttavaa, koska liikkeet vaativat harrastajalta paljon. Mutta jos tahtoa ja halua riittää, homma lähtee rullaamaan pikkuhiljaa ensimmäisten kankeiden potkujen ja pelottavien volttien jälkeen. Ympäri Suomea on voimisteluhalleja, joissa on permantoja, joka on ehdottomasti paras alusta treenaamiselle. Permannoille voi olla kuitenkin todella vaikea päästä, ellei ole hyvissä väleissä voimistelijoiden kanssa. Tämä on myös yksi syistä, miksi haluaisin lajin olevan tunnetumpi. Silloin pääsisi helpommin harjoittelemaan kunnon alustoille.
Mikä on trickingin harrastamisessa kaikkein parasta?
Pidän niin monesta asiasta tässä lajissa, etten pysty luettelemaan niitä kaikkia. Erityisen upeaa on se, kun onnistuu jossain trikissä, jota on yrittänyt todella pitkään. Silloin tuntee voittaneensa itsensä ja tulee sellainen tunne, että nyt pystyy ihan mihin vain.
Olet tulossa Madridin Mulafest-tapahtumaan. Oletko ollut aikaisemmin vastaavanlaisissa tapahtumissa ulkomailla ja mitä odotat Mulafestilta?
Aika vastaavanlaisissa tapahtumissa olen ollut Hollannissa, Norjassa ja Saksassa, mutta niissä on ollut vain trikkausta. Odotan siksi innolla tällaista isoa tapahtumaa, jossa on monen muunkin lajin harrastajia. Siisteintä matkustamisessa on juuri se, että saa tavata ja tutustua uusin ihmisiin ympäri maailmaa. On hienoa kuulla erilaisista taustoista ja eri maiden tricking-yhteisöistä. Olen varma, että Madridissa tulee olemaan todella hauskaa ja mielenkiintoista. Odotan jo tapahtumaa innolla!
Julkaisuvapaa Suomen Madridin-instituutin luvalla