Napue Gini – Maailman paras gin & toniciin

Napue-anssi-kahara
Napue Gin © Anssi Kahara

Suomen Madridin-instituutista otimme yhteyttä tislaamon brändivastaavaan Mikko Koskiseen selvittääksemme suomalaisen tislaamon ja sen valmistaman ginin tarinan.

Kyrö Distillery Company –tislaamonne Napue Gini voitti juuri International Wine and Spirits Competitionin (IWSC) Gin & Tonic -kilpailun. IWSC on alan vanhin kilpailu, jota pidetään yhtenä alan merkittävimmistä. Tänä vuonna kilpailijoita oli 90 maasta, ginejä kilpailuun osallistui noin 150. Osasitteko odottaa voittoa? Mitä voitto merkitsee teille?
Tiesimme, että ginimme on hyvää, mutta emme olettaneet, että se voisi voittaa näin kovatasoisessa kilpailussa, koska olemme aloittaneet tislauksen vasta viime vuonna. Voiton myötä nuori tislaamomme on kovaa vauhtia matkalla kohti tavoitettaan. Tavoitteenamme on olla maailman tunnetuin ruistislaamo vuonna 2022.

Napue-Gin-Veera-Kujala
Kalle Valkonen & Miko Heinilä © Veera Kujala

Voidaan pitää yllättävänä, että tunnettuna vodkamaana Suomessa valmistetaan myös giniä, kenen ideasta tislaamonne perustettiin sekä Napue Gin syntyi ja kehittyi?
Idea tislaamon perustamiseen syntyi saunassa, kun Miika Lipiäinen, Mikko Koskinen ja Miko Heinilä nauttivat ruisviskiä, miettien, minkä takia Suomessa kyseistä alkoholijuomaa ei tehdä. Myöhemmin mukaan liittyivät Kalle Valkonen ja Jouni Ritola. Tislaamo perustettiin Isokyröön, koska Miko Heinilä huomasi, että vuonna 1908 rakennettu meijeri, jossa aiemmin valmistettiin Oltermanni-juustoa. Pohjanmaalla on alkoholin valmistuksessa vahvat perinteet, joten Isokyrön meijeri tuntui luontevalta valinnalta. Napue Giniä lähtivät kehittämään tislaajamestari Kalle Valkonen ja brändistä vastaava Mikko Koskinen. Kehityksessä haettiin vaikutteita lapsuuden tuoksumuistoista. Halusimme tuoda esiin kesämökin läheisen kuusimetsän ja kesäniityn tuoksuja, joita saimme koivunlehdistä, mesiangervosta sekä tarkkaan valitusta katajasta.

Espanjassa ruoka- ja juomakulttuuri yhdistyvät hyvän ruoan, juoman ja seurustelun merkeissä sosiaaliseksi tapahtumaksi eritavalla kuin Suomessa. Miten haluaisitte kehittää suomalaista ruoka- ja juomakulttuuria?

Napue-kimmo-syvari
Napue Gin © Kimmo Syväri

Haluaisimme kehittää suomalaista juomakulttuuria kulinaristisempaan suuntaan! Suomi on nyt tunnettu maailmalla vodkamaana, jossa määrä korvaa laadun. Toivottavasti tulevaisuudessa toisinpäin! Koskinen yhdistäisi Napue Ginistä tehdyn gin & tonic -juomasekoituksen rohkeasti ruokapöytään esimerkiksi grillatun tai savustetun vaalean kalan kanssa. Suosittelemme sekoittamaan gin & tonicin, johon tulee Napue Ginin lisäksi Fever Treen Indian tonicia, rosmariininoksa sekä muutama karpalo. Toimii erinomaisesti!

Kyrö Distillery Company on kertaheitolla noussut maailmankartalle menestyksekkäällä ruispohjaisella ginillään. Mikä on voittonne salaisuus?
Valmistuksen salaisuus on monimutkainen prosessi, jossa yhdistetään 12 perinteistä ja neljä kotimaista giniyrttiä (karpalo, tyrni, tuore koivunlehti, mesiangervolla). Lisäksi tislaamo valmistaa erilaisia ruisviskejä sekä 6 viikkoa espanjassa tehdyissä tammitynnyreissä kypsytettyä giniä (Koskue), jotka kaikki tehdään rukiista. Nyt tislaamolla on tuotteidensa jakelua 12 maassa, mutta ei vielä Espanjassa, vaikkakin tulevaisuudessa kyllä. Kyrö Distillery company on pakkauksellaan saavuttanut toisen sijan Dieline-pakkauskilpailussa ja oli ainoa suomalainen yritys, joka listattiin Cannes Lions-kilpailuun 2015.

Napue-Veera-Kujala
Maailman paras gin & tonic © Veera Kujala

 

Niille, joille nousi vesi kielelle haastattelun lukemisen jälkeen, tässä tulee Kyrö Distillery Companyn suositus hyvän gin & tonicin valmistamiseen:

Lasi täyteen jäitä
4cl Napueta
12cl Fever Tree Indian tonic
Karpaloita
Rosmariininoksa

Ja sitten vain nauttimaan maailman parhaasta gin & tonicista!

 

Julkaisuvapaa Suomen Madridin-instituutin luvalla