Ihmisyys, joka etsii muotoaan

Kuvataiteilija Tero Puhan valokuvanäyttely Somewhere in between avautuu Suomen Madridin-instituutin galleriassa 3. marraskuuta 2017. Näyttelykokonaisuuteen kuuluu myös Puhan lyhytelokuva Blockage (2014).

Somewhere in between -kokonaisuuden valokuvateoksia yhdistää tunnetiloja ja sisäistä maailmaa ilmentävät kuvat vielä muotoaan etsivästä ihmisyydestä. Teossarjan kuvissa Puhan aiemmista sarjoista tuttu kehojen konkreettinen esittäminen on alkanut kadota, ja hän keskittyy yhä enemmän ihmisen sisäisen maailman tutkimiseen. Mukana on valokuvia sarjoista Unfinished (2010), 21 grams (2013) ja Anatomy (2012–17).

Unfinished-valokuvasarjan kuvissa transsukupuolisten ihmisten kehot ja kasvot abstrahoituivat, hajosivat ja vääristyivät. Kuvat pyrkivät kuvaamaan transsukupuolisten sisäistä maailmaa sukupuolenkorjauksen eri vaiheissa.

21 grams -sarja käsittelee sitä, miltä ihmisen ehkä sukupuoleton sisin voisi näyttää jossakin kehollisuuden ja aineettomuuden välimaastossa. Jotkut uskovat, että sielu siirtyy ihmiseen vähän ennen syntymää ja poistuu kehosta kuoleman jälkeen jättäen ruumiin 21 grammaa kevyemmäksi. Sarjan kuvat yrittävät visualisoida näitä ihmisyyden häilyviä hetkiä.

Blockage-lyhytelokuva tutkii yksilön sukupuoli-identiteetin suhdetta ulkomaailman ihanteisiin ja odotuksiin. Elokuvassa äitinsä hautajaisiin saapunut nainen palaa kotitaloonsa vuosien jälkeen. Kun hän löytää äitinsä vanhan leningin ja pukee sen ylleen, kauan sitten tukahdutettu identiteetti ja ristiriitainen tunnemaailma riistäytyvät vapaaksi. Kuka nainen oikeasti on?

Tero Puha (s. 1971) on kuvataiteilija, jonka pääasiallisia medioita ovat valokuva, video, elokuva, digitaalinen taide sekä performanssi. Hänen teoksiaan on esitetty maailmanlaajuisesti, ja niitä on näytillä useiden museoiden kokoelmissa kuten Nykytaiteen museo Kiasmassa, Helsingin taidemuseossa, Amos Andersonin taidemuseossa ja Kiyosaton valokuvataiteen museossa Japanissa. Vuonna 2014 Puhalle myönnettiin valokuvataiteen valtionpalkinto.

Somewhere in between on osa instituutin Suomi 100 -juhlavuoden tapahtumia. Valokuvanäyttely on yleisön nähtävissä ilmaiseksi 5. tammikuuta 2018 saakka.

Somewhere in between – Tero Puha
Avajaiset: 3.11.2017 klo. 19h
Näyttely auki: 4.11.2017-5.1.2018