Runoja Riossa ja onnea voittajalle!

Blogi

Finland House niinistöt auli pasiTasavallan presidentti Sauli Niinistö ja hänen puolisonsa Jenni Haukio saapuivat silminnähden rentoina ja hyvätuulisina Rion olympialaisten Suomi-taloon. Presidentti Niinistö puhui inhimillisesti ja lämpimästi hänen edessään seisoville vakavailmeisille ja nuorille urheilijoillemme. Nyrkkeilijä Mira Potkosen pronssimitali oli Riossa meille kaikille suomalaisille suuri ilo, mutta pieni ja sinnikäs pronssinaisemme oli niin kovin vaatimaton esiintyessään Suomi-talon yleisölle. Onnittelut hänelle ja saman tien kaikille suomalaisatleeteille lausuttuaan presidentti totesi, että hän ei mitaleja laske. Tärkein on se malli, jonka he antavat nuorille ja lapsille. He ovat jo voittajia.

Rentoon kisa-asuun pukeutunut Niinistö sanoi tulleensa elämässään siihen tulokseen, että jos ei elämässä epäonnistu, ei voi ymmärtää, mitä onnistuminen on. Jokaisen onnistumisen takana on epäonnistumisen tuoma kypsyminen ja voima. Kauniit ja ihmisläheiset sanat lämmittivät jo ennestään ihanaa Suomi-talon tunnelmaa.

Keskustellessani presidentin ja hänen puolisonsa kanssa valtiojohtoa kiinnosti se, että suomalaiseen koulutusvientiin ja cleantechiin keskittyvässä ohjelmassa on myös taidetta. Instituutin huoneessa on taiteen lisäksi tiedettä ja koulutusta lapsille pop-up-koulun työpajoissa. Presidentti kyseli, miten eri puolilta Suomea saapuvilta suomalaisopettajilta on onnistunut opetus, laulu, leikki ja voimistelu brasilialaisille lapsille. Vaan hyvinhän se, lapsille kieli ja eri kansallisuus eivät ole muuri, jota ei voi ylittää ketterästi yli loikkaamalla. Suomeakin he olivat jo oppineet.

Suomen Madridin-instituutti ja sitä johtava Iberialais-amerikkalainen säätiö toimivat yhdentoista valtion alueella, niistä kahdeksan on Latinalaisessa Amerikassa. Kaikissa maissa olemme aktiivinen osa suomalaistoimijoiden Team Finland-verkostoa. Toimimme verkostossa päivittäin ja viikoittain jatkuvasti. Suomalaisen taiteen, tieteen ja koulutuksen hankkeita suunnitellaan päivittäin Brasiliaan, Argentiinaan, Uruguayhin, Peruun, Chileen, Kolumbiaan, Meksikoon ja Kuubaan.

Brasilian kuvataiteen korkeatasoisuus kiinnosti selvästi presidenttiparia, samoin suomalainen kirjallisuusvienti Latinalaiseen Amerikkaan. Brasilian asiamies Pasi Loman on Vikings of Brazil -yhtiön edustaja ja on Brasiliassa asuessaan vienyt jo kauan ja menestyksekkäästi suomalaista kaunokirjallisuutta Brasiliaan. Kirjallisuusihmisiä kun Pasi ja itse olemme henkeen ja vereen, oli hienoa saada presidentin puolisen Jenni Haukion kutsu tulla kylään Turun kirjamessuille. Tullaanhan sitä, kun kutsutaan! Haukio on runoilija, joten lahjoitin hänelle instituutin tuottaman chileläisen runoilijan Marina Arraten runoteoksen Musta naamio ja Kokoaja. 80-luvulla latinalaisamerikkalaisten sotilashallitusten ja kylmän sodan aikana naisten runous kohosi uudelle universaalille tasolle. Arrate on hehkuvilla ja kohtalonomaisilla runoillaan tämän hetken kirkkaimpia runoilijoita runouden kotimaassa Chilessä.

Rion runous ja taide odottavat osaltani tällä matkalla vielä kohtaamistaan, mutta tänään tapaan paikallisia kirjailijoita ja kuvataiteen alan ammattilaisia.

Auli Leskinen
Rio de Janeiro 19.8.2016