Suomi kutsuttuna maana Mecal Pro 2013 –elokuvafestivaaleilla

Mecal ProSuomen Madridin-instituutti yhteistyössä Suomen suurlähetystön ja Suomen elokuvasäätiön kanssa tuovat suomalaisia elokuvia Mecal Pro 2013 –tapahtumaan Barcelonaan.

Mecal Pro on Barcelonassa järjestettävä kansainvälinen lyhyt- ja animaatioelokuvien festivaali, jonka kutsuttuna maana on tänä vuonna Suomi. Mecal Pron suomalaisosion järjestelyjä on ollut tukemassa Suomen Madridin-instituutti yhdessä Suomen Madridin suurlähetystön ja Suomen elokuvasäätiön kanssa.

Yleisön suosimassa kutsutun maan osiossa nähdään tänä vuonna kuusi erillistä ohjelmaa, jotka esittelevät suomalaisen lyhytelokuvan parhaimmistoa. Esitykset järjestetään 7.-26. huhtikuuta Gironan, el Convent de Sant Agustín, Barcelonan nykykulttuurinkeskuksen ja Ranskan Instituutin elokuvateattereissa.

Ensimmäinen esitys on omistettu Aalto –yliopiston elokuvakoulu ELOlle, joka lukeutuu Suomen arvostetuimpiin. Ohjelmassa nähdään useita ELOn opiskelijoiden toteuttamia lyhytelokuvia, joiden joukossa on muun muassa European Film Awardin ehdokas vuoden parhaaksi lyhytelokuvaksi 2012, Miten marjoja poimitaan.

Kaksi seuraavaa suomalaista elokuvailtaa esittelevät parhaita lyhytelokuvia eri tyylilajeista. Genreistä ovat mukana niin fiktio, kokeellinen elokuva, dokumentti kuin animaatiokin, ja jokaisesta nähdään parhaita paloja Pohjolan lyhytelokuvasta viime vuosilta.

Suomea edustaa myös Tampereen elokuvafestivaali, joka esitellään sille omistetussa ohjelmanumerossa. Jo neljän vuosikymmenen ajan järjestetty tapahtuma on yksi Euroopan tärkeimpiä lyhytelokuvafestivaaleja ja ansaitseekin oman iltansa Mecal Prossa.

Suomelle omistetun osion tähtenä loistaa Aki Kaurismäelle omistettu katsaus hänen tuotantoonsa. Kaurismäen teoksista ohjelmaan on otettu mielenkiintoinen valikoima lyhytelokuvia, jotka kuvastavat hänelle ominaista, minimalistista tyyliä. Ohjaajana tunnettu Kaurismäki on myös yksi Sodankylän elokuvafestivaali Midnght Sunin perustajista. Midnight Sunin johtajana on toiminut alusta asti toinen suuri suomalainen elokuvavaikuttaja Peter Von Bagh.

Suomalainen osio loppuu päättäjäistilaisuuteen, jossa nautitaan cocktail-tilaisuuden tunnelmasta höystettynä kokoelmalla parhaita suomalaisia elokuvahetkiä.

Mecal Pro 2013 7.-26.4.2013 Barcelonassa
Suomalainen ohjelma:
– Elokuvakoulu ELOn erikoisnäytös 7.4. klo 17.30 Cinemes Girona
– Ajankohtaista Suomesta: 11.4. klo 19.00 Concent de Sant Agustí ja 13. huhtikuuta klo 17.30 Cinemes
Girona
– Tampereen elokuvafestivaalin erikoisnäytös: 21.4. klo 16.00 Barcelonan nykykulttuurinkeskus CCCB
– Aki Kaurismäen erikoisnäytös: 25.4. klo 20.30 Ranskan kulttuuri-instituutti
– Suomalainen erikoisnäytös: 26.4. klo 21.00 Ranskan kulttuuri-instituutti

Valikko