Kulttuurin tukipylväät Madridissa

Suomen Madridin-instituutin vuoden 2013 ohjelmatarjonta saa huhtikuussa jatkoa arvostetun keramiikkataiteilija Catharina Kajanderin lumoavasta näyttelystä Kulttuurin tukipylväät.

Näyttely koostuu sarjasta näyttäviä käsintehtyjä veistoksia, kulttuurin tukipylväitä, joiden materiaalina on käytetty savea, terrakottaa tai kivitavaraa. Näyttelyn avajaiset pidetään 4.4. klo 20 alkaen Suomen Madridin-instituutin tiloissa, jossa näyttely on nähtävillä ilmaiseksi 3.5. saakka. Taiteilija itse on paikalla avajaisissa.

Sarjan teosten inspiraation taustalla on Kajanderin ajatus siitä, että taiteilijat tarvitsevat usein jotakin konkreettista kannattelemaan itseään työn äärellä. Tässä Kajanderin näyttelyssä tuo jokin on ollut vanha pietarilainen flyygelinjalka, jolla on ollut keskeinen osa luovaa prosessia ja jonka inspiroimana näyttelyn ”tukipylväät” ovat syntyneet.

Suru ja salaisuus

Näyttelyn yhteydessä esitetään myös Lasse Naukkarisen dokumentti Suru ja salaisuus, joka käsittelee Kajanderin taiteilijan työtä erään erityisen, Kajanderin suvun historiasta inspiraationsa saaneen veistoksen kautta.

Catharina Kajander on arvostettu pitkän linjan keramiikkataiteilija, joka tunnetaan erityisesti savenkäsittelyn taitajana. Hän on vastaanottanut valtion taideteollisuuspalkinnon terrakottaveistoksistaan vuonna 1969 ja hänen näyttelynsä ovat sykähdyttäneet kansainvälistä yleisöä jo vuodesta 1968 lähtien.

Kulttuurin tukipylväät matkaavat Madridiin Barcelonasta, jossa ne ovat olleet nähtävillä Asociación de Ceramistes de Cataluñan näyttelysalissa helmi-maaliskuussa.

Catharina Kajander – Kulttuurin tukipylväät
Avajaiset: 4.4.2013 klo 20-21.30
Näyttely auki 5.4.-3.5.2013
Ma-pe klo 10-14 sekä 16-20

Valikko