Lucianpäivänä 13. joulukuuta, ruotsinkielisten tärkeänä ja tunnelmallisena keskitalven valon päivänä, haluamme suositella uusia suomenruotsalaisen kokoelmamme kirjoja.
Olemme saanet lahjoituksen Svenska Litteratursällskapet i Finlandilta (SLS), joka Suomessa on se taho, joka säilyttää, kehittää ja välittää Suomen ruotsinkielistä kulttuuriperintöä. Kahdeksan kirjan joukossa on sekä perustavanlaatuisia klassikoita kuten kansallisrunoilijamme Johan Ludvig Runebergin kattava kokoelmateos ja Zacharias Topeliuksen novelleja, sekä Johan Ludvigin vaimon Fredrika Runebergin omaelämäkerrallinen Min pennas saga 1860-luvulta. Siinä hän kirjoittaa naisten oikeudesta koulutukseen ja kaikista niistä vaikeuksista, joita naiset jotka tosissaan haluavat kirjoittaa kohtaavat; elämähän Johan Ludvigin rinnalla ja varjossa ei kunnianhimoiselle Fredrikalle aina ollut helppoa, mutta silti hän jatkoi omaa kirjallista tietänsä.
Toinen meille lahjoitettu kaunokirjallinen teos on modernisti Henry Parlandin postuumisti julkaistu Sönder (Om framkallning av Veloxpapper). Romaani kirjoitettu vuosina 1929 – 1930 on suomenruotsalaisen modernismin keskeisiä teoksia ja runoilija Parlandin ainoa romaani. Parland oli kirjailijana aikaansa paljon edellä ja hänen sanansa kaikuvat yhä edelleen elävästi ja ajankohtaisesti. Vain 22-vuotiaana tulirokkoon kuollut Parland oli suuren modernistin Gunnar Björlingin ystävä.
Edellisten lisäksi SLS:n julkaisemat kulttuurihistorialliset teokset suomenruotsalaisuudesta ja maamme historiasta muodostavat vankan pohjan uudelle kokoelmallemme. Sven-Erik Klinkmanin kulttuurianalyyttinen matka läpi Suomen I fänrikarnas, martallarnas och dixietigrarnas land on loistava peruskurssi siihen vaikeasti määriteltävään ilmiöön nimeltä suomenruotsalaisuus ja Yrsa Lindqvistin Mat, måltid, minne – Hundra år av finlandssvensk matkultur kertoo ruokatavoista ja niiden muutoksista 1900-luvun mittaan. Kari Tarkiaisen Ruotsin Itämaa – Esihistoriasta Kustaa Vaasaan on puolestaan ensimmäinen osa kirjasarjassa nimeltään Suomen Ruotsalainen historia, joka kertoo siitä miten Suomesta tuli Suomi.
Viimeisenä, mutta ei vähäisempänä, meillä on Agneta Rahikaisen kaunis kuvitettu yhteiselämänkerta Johan Ludvigista ja Fredrikasta, Porvoon tunnetuimmista kirjailijoista ja Suomen varhaisen kirjallisuuden päätähdistä.
Tervetuloa Suomen Madridin-insituutin kirjastoon tutustumaan suomenruotsalaiseen kirjallisuuteen!
Muistutamme, että otamme mielellämme vastaan lahjoituksia, esimerkiksi nyt kartuttamaan ruotsinkielistä kokoelmaamme.