Suomalaista nykytaidetta ARCO-taidemessuilla

Kuva: Kustaa Saksi, Potrait of A Stranger

Suomen oheisohjelma on laajin ARCOmadridin yhteydessä nähty fokusmaan esittely.

Suomi osallistuu Espanjassa 19. – 23.2. järjestettäville kansainvälisille ARCOmadrid-taidemessuille kutsuvierasmaan roolissa. Suomen Madridin-instituutti on mukana tapahtumissa esittelemässä suomalaisen nykytaiteen parhaimmistoa.

Messuilla nähdään kattaus tämän hetken kiinnostavinta suomalaista nykytaidetta 13 gallerian sekä yli 15 tapahtuman ja 20 taiteilijan voimin. Suomalainen kulttuuri on laajalti esillä myös ennen ja jälkeen messuviikon: näyttelyitä, keskustelutilaisuuksia, screeningejä ja residenssitoimintaa järjestetään eri puolilla Madridia alkaen tammikuun 30. päivä ja jatkuen aina 20. huhtikuuta asti. Suomen #FocusFinland-oheisohjelma on näin ollen laajin ARCOmadridin yhteydessä nähty fokusmaan esittely.

Suomen Madridin-instituutti koordinoi ja tuottaa visuaalisesti kauniita ja innovatiivisia tapahtumia #FocusFinland-ohjelman yhteydessä. Niistä ensimmäisenä avataan IC-98:n näyttely Abendland – Tierras Crepusculares, joka koostuu korkealaatuisesta videotaiteesta. Avajaisia juhlitaan 30.1.2014 kulttuurikeskus Conde Duquessa. Kaarina Kaikkosen uusi installaatio Taivaan kosketus on nähtävillä CentroCentro-rakennuksessa, samoin kuin Kustaa Saksin psykedeelisiä tekstiiliteoksia esittelevä näyttely Hypnopompic. Instituutin tiloisssa on nähtävillä suomalais-irakilaisen Adel Abidinin videoteos Bread of Life Nykytaiteen museo Kiasman kokoelmista. Kansainvälisestä residenssitoiminnastaan tunnetussa nykytaidekeskus Mataderossa työskentelee puolestaan tammikuusta lähtien neljä suomalaista kuvataiteilijaa: Essi Kausalainen, Mikko Kuorinki, Jaakko Pallasvuo ja Nestori Syrjälä. Residenssijakson tuloksena syntyvä näyttely avautuu helmikuussa.

Suomalainen elokuvataide on myös vahvasti esillä #FocusFinland-oheisohjelmassa. Yhteistyössä Reina Sofia -museon kanssa, Suomen Madridin-instituutti järjestää 21. helmikuuta Aki Kaurismäen mestarikurssin sekä hänen elokuviensa esityksiä helmi-maaliskuun ajan. Filmoteca Española puolestaan esittää sarjan Peter von Baghin elokuvia.

Tässäkään tapahtumassa ei unohdeta koulutusta, joka on tuonut Suomelle suurta mainetta ja kunniaa. 19. helmikuuta Suomen Madridin-instituutti järjestää Madridin Complutense-yliopiston taiteiden tiedekunnassa paneelikeskustelun koskien taidekoulutusta eri oppiaineissa.

Näiden lisäksi #FocusFinland-oheisohjelmassa nähdään näyttelyitä tai teoksia seuraavilta taiteilijoilta: Sara Bjarland, Erika Erre, Hannu Karjalainen, Wilma Hurskainen, Jonna Kina, Bita Razavi, Jan Soppela ja Mustarinda-kollektiivi.

ARCO 2014 –taidetapahtumaa vietetään 19.-23.2. IFEMA-messukeskuksessa. Suomen #FocusFinland-ohjelma koostuu 13 galleriasta, Kiasma Loungesta sekä #FocusFinland-paviljongista, jossa nähdään taiteilija Heta Kuchkan kaksi videoinstallaatiota. Kokonaisuuden on kuratoinut amanuenssi Leevi Haapala Nykytaiteen Museo Kiasmasta.

#FocusFinland on monen toimijan yhteisponnistus. Yhteistyössä Suomen Madridin-instituutin, Suomen Madridin suurlähetystön ja visuaalisen taiteen keskuksen Framen kanssa tapahtumaa ovat toteuttamassa mukaan valitut galleriat, Nykytaiteen Museo Kiasma ja tapahtuman näyttelypaikat.

Suomen Madridin-instituutin järjestämät oheistapahtumat:

IC-98: Abendland – Tierras Crepusculares
Conde Duque, 30.1.–20.4.

Kustaa Saksi: Hypnopompic
CentroCentro 6.2.–31.3.

Adel Abidin: Bread of Life
Suomen Madridin-instituutti, 13.2.-4.4.2014

Asiantuntijapaneeli: koulutus ja taide
Taiteiden tiedekunta, Complutense, 19.2.

Kaarina Kaikkonen: Taivaan kosketus
CentroCentro 19.2.–14.9.

Aki Kaurismäki: masterclass ja screening
Museo Nacional Centro de Reina Sofia, 21.2. + elokuvanäytökset helmi-maaliskuussa

Mustarinda-kollektiivi
Espacio Trapézio 18.2.-9.3.

Residenssi El Ranchito: Essi Kausalainen, Mikko Kuorinki, Jaakko Pallasvuo ja Nestori Syrjälä
Matadero 13.1.-24.2. (residenssi)
21.2.–30.3. (näyttely)

Muut oheistapahtumat:

Peter von Baghin elokuvien sarja – Filmoteca Española

Suomalaisten dokumenttien sarja – Cineteca

Mika Taanila & Erkki Kurenniemi – La Casa Encendida, 5.2.; 12.2.; 19.2.; 26.2.

Sara Bjarland, Erika Erre, Jonna Kina, Bita Razavi, Jan Soppela: ¿FINLAND? – Sala Alcalá 31, 18.2.–30.3.

Hannu Karjalainen: Towards an Architect & Woman with Dark Hair – Callaon aukio 19.2. –23.2.

Otto Karvonen: Alien Palace Birdhouse Collection: Helsinki–Madrid – CA2M (Móstoles), 21.2.–

Wilma Hurskainen: Growth – Matadero