Taiteilijaresidenssi El Ranchito täyttyi suomalaisesta luovuudesta

Kuva: Miia Panula

ARCOmadrid #FocusFinlandin myötä myös Mataderon taiteilijaresidenssi El Ranchito on saanut vieraakseen suomalaisia lahjakkuuksia. Suomen Madridin-instituutin tukema projekti saattaa yhteen neljä suomalaista ja neljä paikallista taiteilijaa tai taiteilijaryhmää, jotka kuuden viikon ajan työstävät uutta materiaaliansa avoimessa ja luovassa yhteisössä kulttuurikeskus Mataderon tiloissa. Luomisprosessi kulminoituu yleisölle avoimeen projektin esittelyyn, joka avataan samaisissa tiloissa 21.2. taiteilijoiden läsnä ollessa.

Kuraattori Taru Elfving on valinnut suomalaisista taiteilijoista mukaan Essi Kausalaisen, Mikko Kuorinkin, Jaakko Pallasvuon ja Nestori Syrjälän. He kaikki operoivat nykytaiteen piirissä, erottuen toisistaan kuitenkin teemojensa ja tyyliensä puolesta, jotka vaihtelevat aina performanssi- ja installaatiotaiteesta post-internet videoteoksiin. Suomalaisilla on jo aikaisempaa kokemusta residenssitoiminnasta ja kansainvälisestä yhteistyöstä. Madridiin he ovat tulleet avoimin mielin ottamaan vastaan uusia ideoita, joita Helsinkiä talvella huomattavasti valoisampi ja lämpimämpi pääkaupunki saattaa hyvinkin heille tarjota.

Uusiin ideoihin luottaa esimerkiksi Essi Kausalainen, joka kertoo normaalisti työstävänsä taidettaan pitkään, lukien paljon ja ottamalla selvää asioista. Madridin asetelma on erilainen, koska aikaa on erittäin rajallisesti. Taiteilija ei tarkoituksella tuonut mitään valmista mukanaan, vaan haluaa enemminkin reagoida uusiin asioihin ja ideoihin paikan päällä ja valmistaa siten jotain uutta ja ennakoimatonta. Kausalainen on opiskellut performanssitaidetta Turussa ja valmistunut esitystaiteen ja –teorian maisteriksi Helsingin teatterikorkeakoulusta. Hänen taiteensa koostuu lähinnä videoteoksista ja installaatioista, joissa kaikissa taustalla on performanssi, liikkeet ja toiminnot. Inspiraatiota taiteeseensa Kausalainen saa usein kasveista ja lapsista, ja saattaa olla, että niiden vaikutus näkyy myös tämän projektin lopputuloksessa.

Mikko Kuorinkin tie Madridiin on kulkenut pohjoiselta Rovaniemeltä Turun taidekorkeakoulun, Helsingin ja monen Euroopan maan kautta. Ja on taiteilija töineen ehtinyt jopa Souliin asti. Itseään dokumentaristiksi luonnehtiva Kuorinki tekee mm. videoteoksia, joissa hän käyttää hyväkseen valokuvausta. Hän myös tuottaa erilaisia tekstejä, joita katsojat voivat lukea omien ajatustensa ohjaamina. Hänen innostuksensa teksteihin on saattanut aiheuttaa erinäiset kirjailijat ja runoilijat, joita hän kertoo ihailevansa. Nähtäväksi jää millaisen vaikutteen Mataderon suuret tilat antavat Kuorinkin työhön.

Helsinkiläiseltä nykytaiteilijalta Jaakko Pallasvuolta kysyttäessä taiteen merkityksestä hänen elämässään, aihe saa suuremmat mittakaavat. [quote align=”left”]”Tapa, jolla yhteiskunta toimii, on järjetön.” [/quote] Pallasvuota kiinnostaa ihmisten toiminta ja sen vaikutus maapalloomme. Hänen mukaansa taide sisältää tietyn prosessin tässä kontekstissa. Helsingin kuvataideakatemiasta 2011 valmistunut taiteilija käyttää videoteoksissaan pääkanavanaan internetiä, kuvataiteen tullessa vasta toisena. Pallasvuo tiesi jo 14-vuotiaana haluavansa opiskella taidetta. Kiinnostus taiteeseen ja sen tulkintaan syntyi nimenomaan sen vaikeaselkoisuudesta. ”Sitä ei voi selittää kenellekään, vaan se on omien ajatusten varassa.”

Nestori Syrjälän taustat puolestaan sijoittuvat kolmiulotteiseen kuvanveiston maailmaan, vaikka perinteinen kuvanveisto onkin saanut väistyä installaatiotaiteen ja videoteosten tieltä. Kuvataideakatemian lisäksi Syrjälä on opiskellut äänitaidetta eri taidekouluissa Pohjoismaissa. Hänen teemansa liittyvät usein ekologiseen kriisiin sekä ihmisen ja ympäristön suhteeseen. [quote align=”right”] ”Mitä enemmän asioista tietää, sitä oudommaksi maailma muuttuu.” [/quote]  Kuvanveistäjänä Syrjälän kiinnostus kohdistuu inhimillisten mittakaavojen työstämiseen, minkä hän kertoo olevan haastavaa entisen teurastamon valtavissa tiloissa, joita ei millään muotoa ole suunniteltu inhimilliseen mittakaavaan, vaan pikemminkin palvelemaan teollisen säilytysvaraston tarpeita. Käytössä oleva valtava tila sekä taiteilijan viimeaikainen kiinnostus fyysisiä objekteja kohtaan saa hänet miettimään mahdollisuutta palata suurieleisempään tuotokseen. Syrjälä on myös mukana Mustarinda-kollektiivin näyttelyssä, joka niin ikään on sekin osa ARCO FocusFinlandin oheistapahtumia.

Residenssin kollektiivi kokoontuu erilaisten tekstien parissa hakien näin innoitusta työskentelyynsä yhteisistä keskusteluista. Suomalaisten taiteilijoiden residenssijakso El Ranchitossa kestää 13.1.-25.2., jonka jälkeen 21.2. yleisölle avautuvaa esittelyä voi vielä ihastella Mataderon tiloissa aina 30.3.2014 asti.

Taiteilijaresidenssi El Ranchito
Essi Kausalainen, Mikko Kuorinki, Nestori Syrjälä ja Jaakko Pallasvuo
Residenssijakso: 13.1.-24.2.2014
Projekti esillä yleisölle: 22.2-30.3.2014
Projektin esittely avataan: 21.2.2014, klo 19